НКТ

НКТ и даље неуспјешно у мисији спасавања директора Вељовића

НКТ и даље неуспјешно у мисији спасавања директора Вељовића

Цетиње, 12. јун 2020.

Национално координационо тијело за заразне болести је, очигледно, доживјело потпуну политизацију у погледу мисије спасавања директора Управе полиције Веселина Вељовића у мрежи неистина у коју се сам уплео, а сад му је, очигледно, постало и саучесник.

У одговору на реаговање Митрополије поводом њихове прве одбране директора Вељовића, НКТ је опет покушало да демантује нешто што нико из Митрополије никад није ни изрекао.

Они су демантовали наводну ”неистиниту тврдњу” Митрополије која је, по њима, саопштила јавности да информације о ширењу инфекција коронавирусом на вјерским окупљањима никад нису биле помињане и објавили снимак од 3. априла гдје директор Института за јавно здравље говори о религијским скуповима у Дољанима. На страну што је то један од ријетких кластера чији је извор јавно саопштен, међутим, треба нагласити, као што је Митрополија већ саопштила у априлу, да је тај ”епидемиолошки ризичан” скуп у Дољанима одржан шест дана прије него што је НКТ предложило мјеру којом се вјерске заједнице обавезују да обезбиједе да се вјерски обреди врше без присуства вјерника. Није наодмет подсјетити да у Дољанима нису одржаване литије. Право је НКТ да у сврху доказивања такве своје тврдње подсјети на видео снимак са конференције за медије од прије два и по мјесеца, али немају право да обмањују грађане да је у нашим посљедњим обраћањима за јавност изречена тврдња да директор ИЈЗ није изрекао ријечи које смо коментарисали још у априлу.

Митрополија је, најприје изјавом пароха подгоричког протојереја Николе Пејовића, а потом и у саопштењу Митрополије, тврдила, а то понавља и сад, да је директор Вељовић изрекао бруталну неистину у циљу застрашивања јавности кад је рекао да се ”у само једном кластеру са литије коронавирусом инфицирало око 70 особа”. У оба своја покушаја, НКТ је неуспјешно покушало да га одбрани.

Да закључимо, НКТ ни у једном свом досадашњем обраћању јавности није поменуло да постоји кластер од 70 заражених на литијама. Овом политичком злоупотребом НКТ у мисији одбране директора Вељовића, ово тијело је ушло у озбиљну опасност да до краја уруши већ подоста пољуљано повјерење, које је љекарски дио тог тијела заслужио у почетку епидемије. За рушење НКТ директору Вељовићу изгледа нису потребне нити грађевинске машине нити Противтерористичка јединица. Довољан је један твит.

Из Митрополије црногорско-приморске