Krulanovic Promocija Niksic

Nova knjiga Radinka Krulanovića predstavljena u Nikšiću

Ime: 06.04.2019.PROMOCIJA KNJIGE KRULANOVICA NIKSIC; Opis: Nova knjiga Radinka Krulanovića predstavljena u Nikšiću Tip: audio/mpeg

U Parohijskom domu, u Nikšiću, u četvrtak 4. aprila 2019, održana je promocija zbirke pjesama „Ad fontes“ autora Radinka Krulanovića.

U svojoj ispovjednoj autopoetici pjesnik je, kako zapaža prof. dr Jelica Stojanović,  zaokupljen motivima: nebo, riječ, pjesma, čovjek, rodina i Kosovo – sve prelomljeno kroz duboko ličnosno, filosofski ispovjedno, sve je prelomljeno kroz autopoetsko: autopoetika ispovijesti, autopoetika poetike, auto(po)etika srpskog otačestva, autopoetika lika, lirike, riječi – o čemu govore i naslovi samih poglavlja.

Po riječima protojereja Miodraga Todorovića, ako pjesnik piše životom i krvlju onda pjesma ne može biti njegova, ni krv nije njegova, jer je ona darovana.

„Svaka pjesma i sve što smo preko naših usta „prevalili“ došlo je kao dar, kao dar, između ostalog, srpskog jezika i ne bih se složio da mi branimo srpski jezik, nego on brani nas. On je najsigurnija brana i najtvrđi šanac svemu što udara na čovjeka i njegovo dostojanstvo“, konstatovao je o. Miodrag, koji je sa Radinkom Krulanovićem bio profesor Gimnazije „Stojan Cerović“, a 2004. sa grupom kolega iz nikšićkih srednjih škola usprotivili su se preimenovanju srpskog jezika u Crnoj Gori i zbog toga su udaljeni s posla.

20190404 191325U promociji je učestvovala i dr Marija Jeftimijević Mihajlović, autor pogovora ove knjige, koja je navela da je „Autopoetika srpskog otečestva“ centralni ciklus u nizu od sedam ciklusa, a svi oni, po njenim riječima, oslonac imaju u najvećem i namasivnijem ciklusu „Autopoetika ispovijesti“.

Na kraju večeri brojnoj publici, sabranoj povodom predstavljanja knjige „Ad fontes“, obratio se i sam autor, pjesnik, profesor Radinko Krulanović, inače izvršni direktor Knjižare Matice srpske u Podgorici. On je izrazio zahvalnost onima koji su pomogli štampanje knjige, pored ostalih, Ostroškom manastiru, manastiru Stanjevići, crkvi Svete Trojice iz Budve i drugima, a, potom, istakao:

„Ubijeđen sam da je ova knjiga vodila mene i da me je dovela na Kosovo, na izvorište, ishodište našeg duha, dovela me je tamo gdje sam i trebao da pođem, nije mi prvi put, a nadam se neće biti ni poslednji. Dovela me je Svetim Arhangelima, na grob cara Dušana gdje je bila predpromocija, zahvaljujući o. Slobodanu (Jokiću). Čuli su se stihovi, a i mi smo, nadam se, čuli Dušanov glas, čuli smo žubor izvorišta, čuli smo ono ka čemu treba uvijek da idemo, a to je sam Izvor“.

Program je vodila i govorila poeziju prof. Marija Jelić, a veče je upotpunila muzička grupa Džanum iz Nikšića.