Mitropolit Amfilohije

Новица Ђурић: “Трибина “Ријеч” УКЦГ вечерас ће бити посвећена монаху са душом дјетета- Митрополиту Амфилохију“

Име: 23. 09.2021 Novica Djuric; Опис: Трибина ријеч УКЦГ вечерас ће бити посвећена монаху са душом дјетета- Митрополиту Амфилохију Тип: audio/mpeg

Tрибина „Ријеч“ Удружења књижевника Црне Горе (УКЦГ) организује у четвртак 23. септембра у 19 часова у манастиру Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици велико пјесничко вече посвећено блаженопочившем Митрополиту Амфилохију, који је, према ријечима предсједника овог Удружења Новице Ђурића највише заслужан за опстанак ове организације.

Novica Djuric
Предсједник УКЦГ Новица Ђурић

“Кад смо остали без ичега и од стране бивше власти проглашени за непожељене, не само писце већ и грађане Црне Горе, Митрополит Амфилохије је био онај који нам је помогао и чија смо брига били дуги низ година“- казао је Новица Ђурић.

“Наш Митрополит Амфилохије је Свети Владика. Господ нас је посебно обдарио тиме што смо га имали и што је његов крст био и остао над нама. Најважније је од свега имати човјека који вас воли, који вам дарује сваку радост, који вас благосиља и штити својим молитвама. Такав је био наш Ђед“- казао је Новица Ђурић и додао да ће духовно присуство блаженопочившег Митрополита Амфилохија и вечерас осјетити пјесници сабрани на овој вечери.

“Истовремено Његово високопреосвештенство, Митрополит Амфилохије, био је и најуваженији и најзначајнији члан ове најстарије књижевне организације у Црној Гори и добитник књижевних награда: Видовданска повеља, Макаријево слово и Марко Миљанов.
Осим предсједника Новице Ђурића, о несебичној помоћи, улози и значају Митрополита Амфилохија за континурани рад Удружења вечерас ће на Немањином граду говорити и Перивоје Поповић, потпредседник, док ће о Митрополитвој песничкој књизи “Трептај неизрецивог” говорити Милица Краљ, уредница Трибине, а потом ће чланови УКЦГ говорити своје песме посвете”, сапштено је из УКЦГ.

Вече ће се, уз поштовање епидемиолошких мера, одржати вечерас у 19 часова, у манастиру Свети Симеон Мироточиви на Немањином граду у Подгорици.

Слободанка Грдинић