Владика Методије

Новоизабрани Епископ будимљанско-никшићки Методије: Мајка Божја је дар људског рода Христу Исусу

Име: 15.07.2021 besjeda vladike metodija; Опис: Епископ будимљанско-никшићки Методије Тип: audio/mpeg

Његово Преосвештенство изабрани Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије служио је, на празник Полагања ризе Пресвете Богородице, у четвртак 15. јула 2021. Свету Архијерејску Литургију у храму, посвећеном данашњем празнику, који се обнавља у селу Кошутиће код Андријевице.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа овог краја.

Сабранима се ријечју архипастирске бесједе обратио Владика Методије, који је казао да је Мајка Божја дар људског рода Христу Исусу, другом лицу Свете Тројице, Богу превјечном.

„Данас прослављамо празник Полагања ризе Пресвете Богородице, то је дио Богородичине одјеће, који се, по Њеном престављењу и успенију, чувао у једној благочестивој јеврејској породици стотинама година и тајна чувања те светиње преносила се с кољена на кољено. Они који су чували ту светињу углавном су, по правилу, биле дјевојке које су сачувале своју чистоту тјелесну и душевну. Тако је трајало стотинама година, док се није, по милости Божјој и молитвама Пресвете мајке Божје, открила та Њена риза у тој благочестивој породици и донијели је у Цариград, у цркву Влахерну положили и гдје су се сви исцјељивали и добијели утјеху, цјеливајући тканине које је Она на Пресветом тијелу носила“, рекао је новоизабрани Епископ будимљанско-никшићки Методије.

Слава храма Полагања ризе Пресвете Богородице у Кошутићима код Андријевице, древне светиња за коју се вјерује да је био манастир из предхришћанског периода, прослављена је ломљењем славског колача и благосиљањем жита. У храмовном слављу као домаћини учествовали су мјештани села Кошутиће.

Сабрање је увеличао и употпунио чин освећења крста, који је постављен на куполу храма.