Значај породичног окружења за духовни лик Николе Тесле

О. Оливер Суботић на Михољској превлаци: “Значај породичног окружења за духовни лик Николе Тесле”

У Манастиру Светог Архангела Михаила – Михољска превлака код Тивта, презвитер др Оливер Суботић одржаће у недјељу, 11. јула, након Свете литургије, предавање на тему “Значај породичног окружења за духовни лик Николе Тесле”.

Отац Оливер Суботић је један од оснивача Задужбине „Петар Мандић“, добротворне установе чија је делатност уско повезана са ликом и делом свештеничких предака Николе Тесле. На недавној промоцији своје нове књиге “Тесла: Духовни лик”  у Зајечару казао је да она представља задужбинарски пројекат и да ће сва средства од њене продаје, укључујићи и ауторски хонорар, бити усмерена управо у Задужбину “Петар Мандић“.

Презвитер др Оливер Суботић  је објавио дванаест књига:

1. 3D Studio MAX3: Tehnike modelinga, CADArt, Нови Сад 2000.

2. Биометријски системи идентификације: критичка студија, Институт за политичке студије, Београд 2007.

3. Човек и информационе технологије: поглед из православне перспективе, Информативна служба СПЦ, Београд 2006; друго, измењено издање, Бернар, Нови Бановци-Београд 2013.

4. Црква и глобализација: структура, однос и последице (магистарски рад), прво издање: Неа Ника, Београд 2009; друго, измењено и допуњено издање: Бернар, Нови Бановци-Београд 2011; треће, побољшано издање: Бернар, 2014.

5. Информационо контролисано друштво (докторска дисертација), Бернар, Београд 2011. Књига је доступна у електронском формату на сајту Регистра националног интернет домена Србије.

6. Дигитални изазов: путеви хришћанства у цивилизацији бинарног кода, Бернар, Нови Бановци-Београд 2012; друго издање Бернар, 2014.

7. Недељне беседе, прво издање: Бернар, Нови Бановци-Београд 2014; друго издање Бернар: 2014.

8. Празничне беседе, Бернар, Нови Бановци-Београд 2014; друго издање 2015.

9. Мисионарске цртице, Бернар, Нови Бановци-Београд 2015.

10. Храм Вазнесења Господњег у Жаркову, ЦО Жарково, Београд 2016.

11. О Камену одбаченом и онима који га одбацише, Бернар, Београд 2018; друго издање 2019.

12. Тесла: Духовни лик, Бернар & Музеј Николе Тесле, Београд, 2020.

Учествовао је на више десетина стручних скупова, конференција, трибина и округлих столова одржаних у земљи и иностранству на теме односа православног хришћанства према феноменима информационих технологија, мас-медија и глобализације. Посебна тематика у оквиру које је својевремено био активан је приватност у савременој цивилизацији и њен значај за слободу личности. У неколико наврата је био званични представник СПЦ при иницијативама од ширег друштвеног значаја које су се односиле на употребу савремених информационо-комуникационих технологија.