О. Предраг Шћепановић

О. Предраг Шћепановић: Свети Димитрије је међу мученицима исто што и велико свјетило међу звијездама

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, 8. новембра 2023. године, када наша Света црква прославља Светог великомученика Димитрија, одслужена је Света литургија којом је предстојао протојереј-ставрофор Драган Митровић.

Проти Драгану саслуживали су протојереји: Миладин Кнежевић, Предраг Шћепановић, Бранко Вујачић, као и јереј Велимир Бугарин.

Након причешћа вјерних и освећења кољива и славских колача које су принијели свечари у част Светог великомученика Димитрија свог покровитеља и заштитника, сабранима се обратио протојереј Предраг Шћепановић.

,,Свети Димитрије је био учитељ, а самим тим и апостол, мудрац, девственик и преподобни –  у свему непорочан, блистав по природи и усрдан по благодати. Он је несумњиво међу мученицима исто што и велико свјетило међу звијездама, имајући у себи ријеч вјечног живота. Он је био озарен богосјајним лучама и друге озарујући својим примјером као један међу малобројнима који су достигли савршенство, имајући у себи сабране све дарове, удостојио се да прикупи све оне похвале које свима светима доликују”, казао је прора и додао:

,,Свети Димитрије је готово од дјетињег узраста био чврсти и неразрушиви стуб свега доброг, палма која је процвјетала као праведник (Пс. 93; 19) и као маслина пуна плода у дому Божијем (Пс. 51; 10), с тим што оно дрво које помиње псалам даје плод у вријеме своје, а он је у свако вријеме имао и има доба за доношење плодова. И као оно дрво које се помиње у псалму и чији лист, према Писму, никада не вене, тако и он непрестано са лишћем даје и цвијет и плод свима који му с вјером приступају. Да употријебимо изреку која се односи на Јова Авситијског, Димитрију тада није било равног на земљи. Поред тога, њему, који је у свему био божанствен, чак ни Јов није био сличан иако му, како каже Писмо, у то време није било равног међу људима”

У другом дијелу пастирског слова прота Предраг је рекао да је Свети Димитрије у свему подражавао Христа, нарочито се то одликује у томе да је на погубљење ишао неустрашиво:

,,Док су га одводили да буде погубљен Христа ради, он је ишао као да га очекује прослава празника и највећа радост. Он се својевољно предао и био бачен у тамницу, будући ухваћен рукама гомиле и претрпјевши злодјела злочинаца, подражавајући тиме Онога Који је нас ради пострадао.”

Подсјетио је да је Свети Димитрије својом љубављу, незлобивошћу и кротошћу учинио да се сви који су пребивали у злу и идолопоклонству у граду у којем је мученички пострадао обрате, покају и приволе Господу Исусу Христу и љубави Његовој:

,,Прошавши пут и очувавши вјеру, до крви је стајао на стражи благочашћа и толико био далеко од жеље да се освети прогонитељима да се чак и молио Господу за њих. Тиме је пресјекао злобу једних, а друге је измјенио, тако да у овом граду није остало ни трага од идолопоклонства (безбожништва). Захваљујући његовом старању, разноликом доброчинствима и непрестаним молитвама Богу, сам град се укријепио и остао онај исти из којег је потекао божанствени Мученик и у којем је примио насилну смрт.

Данас савршавамо велику свечаност у његову част, многи од вас прослављају Светог Димитрија и као крсну славу и небеског заштитника и покровитеља, молимо се да и ми, његовим молитвама пред Богом, будемо удостојени вјечног празника међу онима што обитавају на небесима. Нека сви ми то задобијемо благодаћу и човјекољубљем Господа нашег Исуса Христа, Којем доликује слава, част и поклоњење, заједно са беспочетним Његовим Оцем и Свесветим Духом, сада и увијек и у вјекове вјекова. Амин”, пожелио је напослијетку протојереј Предраг Шћепановић.

IMG_0630

Текст, фото: Борис Мусић