Karlsrue

Obilježeno 50 godina Eparhije Njemačke: Vladika Grigorije osvetio hram u Karlsrueu

Ime: 03. 06. 2019 SLAVA EPARHIJE DIZELDORFSKE; Opis: Obilježeno 50 godina Eparhije Njemačke Tip: audio/mpeg

Eparhija diseldorfska i njemačka svečano je proslavila 50 godina postojanja, a tim povodom u Karlsrueu je osveštan hram Prepodobne majke Paraskeve.

Čin osvećenja predvodio je episkop diseldorfsko-njemački Grigorije uz sasluženje episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskig Teodosija, episkopa zahumsko-hercegovačkog Dimitrija i episkopa umirovljenog zahumsko-hercegovačkog Atanasija.

Nakon čina osvećenja liturgijom je načalstvovao episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Na liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika i zvanica među kojima predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, predstavnici diplomatsko-konzularne mreže Srbije i BiH u Njemačkoj, gradonačelnik Karlsruea, te predstavnici drugih hrišćanskih crkava.

Vladika Grigorije u besjedi nakon liturgije naglasio je da je slava simbol srpskog jedinstva i da joj trebamo ostati vjerni.

Razgovarao sam nedavno sa jednim mudrim čovjekom od 90 godina, koji je prošao cijeli svijet, na temu kako da srpski narod bude jedinstven. Od tog starca čuo sam da je od Svetog Save do danas jedino što je uspjelo da bude simbol jedinstva srpska slava…..Zato moramo da ostanemo vjerni svojoj slavi i Svetom Savi i našem Svetom Nikolaju“, poručio je vladika Grigorije.

Nakon liturgije priređena je i trpeza ljubavi, te kulturno-umjetnički program.