Parastos

Obilježeno šesnaest godina od zločina u Goraždevcu

Ime: 13.08.2019 ZLOCIN U GORAZDEVCU; Opis: Obilježeno šesnaest godina od zločina u Goraždevcu Tip: audio/mpeg

Iz arhive Radija “Svetigora“:  Razgovor sa Živojinom Rakočevićem o zločinu u Goraždevcu

Parastosom u crkvi Uspenja presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka danas je obilježena 16. godišnjica zločina nad srpskom djecom u Goraždevcu.

GorazdevacPred oko stotinak žitelja Goraždevca parastos su služili iguman manastira Visoki Dečani arhinadrit Sava (Janjić) i iguman manastira Draganac arhimandrit Ilarion (Lupulović) uz sasluženje lokalnih paroha.

Uzeti su kao najlepši plod u svom detinjstvu. Nikada neću zaboraviti kada sam video to mesto zločina gde su se videli krv, patike i njihova odeća. Hvala Bogu, neki su se i oporavili i hvala Bogu da nije bilo više žrtava“, kazao je na početku svoje besjede otac Sava. On je rekao da se uz tugu, bol i sećanje na sve nevino postradale, istovremeno i „raduje Gospodu što nas nije ostavio i nije nas zaboravio“.

Gorazdevac Spomenik Ubijenim DecacimaOtac ubijenog dečaka Panta Dakića rekao je novinarima da je sama misao na takav monstruozni zločin strašna i da je počiniocima mesto iza rešetaka.

13 avgusta 2003. godine, na licu mesta ubijen je Ivan Jovović (19), dok je dvanestogodišnji Pantelija Dakić povredama podlegao u pećkoj bolnici. Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) tada su bili teško ranjeni.

Povodom 16. godišnjice, iz arhive našeg Radija, izdvojili smo razgovor sa Živojinom Rakočevićem.

“Zločin u Goraždevcu zaledio je život“- kaže književnik i novinar Živojin Rakočević jedan od ljudi koji je tog 13. avgusta 2015. godine među prvima stigao na mjesto zločina, a čije su fotografije sa lica mjesta obišle svijet.