Радован Бећировић Требјешки

Одржан научни скуп о дјелу хаџи Радована Бећировића Требјешког

Име: 05.06.2022-naucnoi skup o radovanu becirovicu trebjeskom-niksic; Опис: Одржан научни скуп о дјелу хаџи Радована Бећировића Требјешког Тип: audio/mpeg

У организацији Удружења епских пјесника Црне Горе „Радован Бећировић Требјешки“ и Православног братства „Свети Георгије“ из Шавника, у суботу и недјељу 4. и 5. јуна 2022. године, одржана је манифестација „Дани Радована Бећировића Требјешког“.

Манифестација је почела научним скупом у шавничком Центру за културу, који је благословио архимандрит Исаија (Крговић), игуман манастира Бијела, напомињући да Радован Бећировић сабира својим стиховима поштоваоце епске поезије и гусала и након свог престављења, пјевајући о ономе што је успио да отргне од заборава.

Госте сабрања, међу којима: представника амбасаде Републике Србије у Црној Гори, чланове породице Бећировић, те бројне епске пјеснике и гусларе, који су се окупили у Дробњаку да дубоко поштовање свом славном епском претходнику, поздравио је епски пјесник Славко Перошевић, предсједник Удружења епских пјесника Црне Горе „Радован Бећировић Требјешки“.

„Сви епски пјесници су кроз историју на својим плећима носили терете својих времена и под тим тешким бременима, падајући и посрћући, дошли до овог нашег вакта и предали нам сјајну лучу епике која је многог освијетлила, али и многог спржила и опекла. То бреме преузесмо ми сложни и уједињени као никад раније, часно и поносно га понесосмо кроз ову нашу тешку епоху. Поносан би данас на нас, на нашу борбу и наше дјело био и велики Радован Бећировић Требјешки“.

„Никада у историји српског рода ниједан епски пјесник није издао своју српску патрију и своје перо ставио у службу сила таме. Ко у руку узме епско перо, тим чином се завјетује на вјерност и оданост својој српској вјери и отаџбини. Хвала вам што у овим злокобним земанима као свици у ноћи осветљавате стазе којима са великим напором корача српски род.

Велики дио прошлог вијека те исте стазе нам је осветљавала генијална мисао “Најмудријег српског опанка” Радована Бећировића, зато му вјечна слава и хвала“, рекао је Перошевић.

О дјелу Радована Бећировића говорили су: др Будимир Алексић, директор Института за српску културу из Никшића, лингвиста проф. др Михаило Шћепановић, у име породице Бећировић обратио се Милован, унук хаџи Радована Бећировића Требјешког и Славко Јекнић, предсједник Савеза српских гуслара. Наступили су гуслари Бошко Вујачић и Саша Лакетић.

Програм је водила пјесникиња Милица Бакрач.