Jan 2020 Svetosavska Akademija U Beranama 4

Одржана Светосавска академија у Беранама: “Ових дана, идемо јеванђелским Савиним ходом, штитећи вриједности које је он блиставо и снажно назначио, даровао свом роду“

Име: 26.01.2020 Svetosavska akademija Berane; Опис: Светосавска академија-Беране Тип: audio/mpeg

Благосиљајући сабрање у славу и част Светог Саве, које су у Беранама, у суботу 25. јануара 2020. организовали Епархија будимљанско-никшићка и ЦО Беране, Његово Преосвештенство владика Јоаникије је навео да наша света Црква слави јединствен јубилеј, који је започео прошле године прослављањем осам вјекова од успостављања аутокефалности Жичке архиепископије Српске православне Цркве.

Jan 2020 Svetosavska Akademija U Beranama 2„Ове године прослављамо оснивање светосавских Епископија: Жичке, Зетске, Хумске, а овдје, у Лимској долини, епископије Будимљанске, коју је Свети Сава основао 1220. и крунисање Стефана Првовјенчаног по православном обреду од Саве, првог српског Архиепископа са пуним достојанством поглавара самосталне Цркве, у манастиру Жичи“, истакао је Владика Јоаникије.

Он је народу Берана и околине, са којима су били и представници локалне власти: Драгослав Шћекић предсједник Општине и Новица Обрадовић, предсједник СО, честитао наступајући празник и, још једном, захвалио за љубав и подршку коју, пројављују према својој Цркви и својим светињама.

Светосавску бесједу одржао је мр Милорад Дурутовић, за кога представља част да учествује у Светосавској свечаности у граду који је, устврдио је он, први међу црногорским градовима, крајем прошле године, устао у одбрану светиња, „доказујући тиме вјерност Христовом и светосавском путу, да није пао у заборав, ни у самозаборав, нити се приклонио било каквим инклузијама, интеграцијама или ноћним законодавцима, који се одричу предачког памћења“.

У програму су учествовали: црквени хор „Свете мати Анастасије“, музички састав „Ступови“, народни гуслар Бошко Вујачић, вокалне солисткиње Јелена Ристић и Ања Боричић и рецитатор Василије Лекић. Програм је водио Васко Драговић.