Трибина

Одржана трибина „Црква као темељ српске државе и народа”

Име: 25.10.2019 Tribina Crkva kao temelj srpske drzave; Опис: Црква као темељ српске државе и народа Тип: audio/mpeg

Трибина под називом „Црква као темељ српске државе и народа“, поводом осам векова аутокефалности Српске православне цркве, одржана је на Факултету политичких наука у организацији Српског политичког форума ФПН. Учесници трбине били су протојереј-ставрофор Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве Др Велибор Џомић и проф.др Милош Ковић са Филозофског факултета у Београду.

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић истакао је посебну улогу Светог Саве у устројству нове црквене организације. „Свети Сава није основао никакву нову цркву, већ је устројио нову црквену организацију, која је била константна све до пада нашег народа у турско ропство“, казао је протојереј-ставрофор. Он је нагласио да је црква значајна тема поготово у ово време самозаборава и самопорицања, као и то да је црква једина институција која је опстала из времена српске средњевековне државе. „Патријарси и епископи су чували ту жижу старе српске славе и сачували је до коначног ослобођења. Сачували су тај дух слободе који се распламсао у Првом српском устанку“, оценио је др Џомић.

„Потребно је да нашу историју сагледамо више изнутра и да се стално подсећамо да је у српском националном искуству идентитет нераздвојан од вере. Наша црква је опстала и под шеријатским османским царством, аустроугарском католичком монархијом, као и под Титовом диктатуром“, сматра проф. др Милош Ковић. Он је објаснио да је црква најјача онда када страда и када је прогоњена, јер онда иде Христовим путем. „У српском средњем веку црква има кључну улогу. Када погледате нашу историју видећете да у периодима када држава падне, црква остаје. СПЦ својом историјом сведочи. Не треба да нам објашњавају шта је наша црква, они који то не разумеју“, закључио је професор Ковић.