Vladika Joanikije

Održana Vidovdanska akademija u Zatonu kod Bijelog Polja

Ime: 25. 06. 2019 Vladika Joanikije Vidovdansko vece Zaton; Opis: Održana Vidovdanska akademija u Zatonu kod Bijelog Polja Tip: audio/mpeg

U porti crkve Svetog Jovana Krstitelja u Zatonu kod Bijelog Polja, u ponedjeljak 24. juna 2019, održana je tradicionalna Vidovdanska duhovna akademija. Tokom svečanosti, nadležni Episkop Vladika budimljansko-nikšićki G. Joanikije odlikovao je Medaljom Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija I stepena Vukmana Obradovića za veliki doprinos prilikom obnove crkve Svetog Jovana Krstitelja u Zatonu.

Sabranju je prethodila večernja služba, a potom se, vjernom narodu i brojnim gostima, slovom arhipastirske besjede obratio Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

On je kazao da ovo predvidovdansko sabiranje u Zatonu pokazuje da nijesmo izgubili pamćenje, već da smo zavjetni narod, koji se sjeća krvi prolivene za Krst Časni i slobodu zlatnu.

Navodeći da Kosovska bitka ne prestaje Vladika se osvrnuo i na aktuelna dešavanja u vezi sa Predlogom zakona o slobodi vjeroispovjesti, dodajući da je s tim u vezi „grdna pošast zadesila Crnu Goru“. Po riječima Vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija, nikad ovakav udar nijesmo doživljavali ni od jednog neprijatelja i niko od neprijatelja nije htio da nam otima svetinje.

Vladika je, ovom prilikom, zahvalio ocu Siniši (Jankoviću), sveštenicima i dobrotvorima hrama, Zatoncima, koji su se potrudili oko obnove ove svetinje i ukrašavanja porte. On je g.- dina Vukmana Obradovića odlikovao najvećim odlikovanjem Episkopije budimljansko-nikšićke – Medaljom Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija I stepena za veliki doprinos prilikom obnove crkve Svetog Jovana Krstitelja u Zatonu.

O duhovnom značaju Vidovdana besjedu je održao mr Aleksandar Vujović.

U programu Vidovdanske akademije učestvovali su: glumci Petar Božović i Aleksandar Dunić, KUD ,,Kolo”, „Limski biseri”, pjevačka grupa „Dušan Silni“, glumci Bjelopoljskog pozorišta, pjesnik Blagoje Baković i guslari Mijat Nedović i Neboiša Dangubić.