Naslovna Oktobar 2018

Oktobarski broj „Svetigore“: Sila blagodatna koja zakriljuje vasionu

Sila blagodatna koja zakriljuje vasionu

Prikaz oktobarskog broja „Svetigore“:

 

U uvodnom dijelu 273, oktobarskog broja „Svetigore“, obraznika za vjeru, kulturu i vaspitanje Mitropolije crnogorsko-primorske ostavio je svoje pozdravno slovo Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, dosadašnji urednik časopisa, koji je bio deset godina na njegovom kormilu, kako kaže u svom osvrtu Olivera Balaban. Sam vladika Kirilo ostaće upisan u istoriju kao prvi episkop Srpske pravoslavne crkve za Južnu Ameriku, na čiju katedru je nedavno postavljen – „Da zaista bude apostol Hrista Boga našega“, „Pod Južnim krstom“, kako glase besjede sa njegovog ustoličenja. A đakon Vladimir Jaramaz ostavio je zapise o događajima iz Južne Amerike tih dana.

Pošto je ovaj broj izašao iz štampe uoči velikog Bogorodičinog praznika, Pokrova Presvete Bogorodice, „Svetigora“ ja prenijela besjedu Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfiolohija u vezi s tim praznikom „Pokrov Presvete Bogorodice, sila blagodatna koja zakriljuje vasionu“. Sledeća besjeda je episkopa Teodosija „Ne boj se, stado malo“, izgovorena u Štrpcu 9. avgusta 2018. godine na molebnu za mir i spasenje Kosova i Metohije. I treća besjeda „Blaženi krotki, jer će naslijediti zemlju“ vezana je za Kosovo, a izgovorio ju je novi „Svetigorin“ urednik, episkop dioklijski Metodije, u Kotoru na humanitarnom koncertu „Kotor za Kosmet“. U vezi s temom Kosova možete pročitati i „Pomaganje secesije Kosmeta – pripremanje krvavog rata“, službenu bilješku o posjeti delegacije SPC rimokatoličkoj organizaciji „Paks Kristi Internacional” u Belgiji i Holandiji 1994. godine.

Novo izdanje glasila Mitropolije crnogorsko-primorske donosi i tri razgovora. „Povratak đeda Sava u otadžbinu“ naziv je razgovora sa protojerejem-stavroforom Momčilom Krivokapićem. „Blaga vijest na više od sedamdeset jezika“ je intervju sa protojerejem Nemanjom Krivokapićem, parohom kotorskim i profesorom u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog, koji posjeduje zanimljivu i zavidnu zbirku Biblija – njih oko 150, i to na 70 različitih jezika. U trećem razgovoru „Ćirilicu su stvorili sveti ljudi“ sagovornik je akademik prof. dr Predrag Piper.

A kako su ovog avgusta bila ispisana ćirilična sabranja Trga od ćirilice otkrićete iz  podrobnog „Svetigorinog“ pregleda i izvještaja o tome. Takođe se možete informisati o Sedmici Pravoslavne knjige u Varni, fototipskom izdanju inoka Save Dečanca i igumana Stefana od Paštrovića iz 1597. godine i saznati nešto više o  Saboru u Velikom Preslavu 893. – sudbonosnoj prekretnici u istoriji pravoslavnih Slovena.

Tu su i dva putopisa. Jedan potpisuje Tatjana Marjanović „Kosovo i Metohija“, a drugi Vesna Sanković „Kada planina pozove“. Na samom kraju su hronike iz svijeta, pomjesnih crkava, otačastvene crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske.

 M.Ž.