Осамнаест година од злочина у Гораждевцу

Осамнаест година од злочина у Гораждевцу

Данас се навршава 18 година од убиства два српска дечака у Гораждевцу. Убијени су из аутоматског оружја, рафалом, док су се на летњем распусту купали у сеоској реци Бистрици. Тешко је рањено још четворо деце. Убице нису пронађене, а истрага је обустављена 2010. године.

У оружаном нападу 13. августа 2003. године, на обали Бистрице, крај Гораждевца, на лицу места убијен је Иван Јововић (19). Пантелија Дакић (12) је повредама подлегао у пећкој болници. Богдан Букумирић (14), Ђорђе Угреновић (20), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13) тешко су рањени.

Најтеже повређени Букумирић је пребачен у француску болницу у Јужној Митровици, а на путу до болнице, нападнуто је и возило хитне помоћи. Након прве операције, Букумирића без знакова живота, поново хитно пребацују у другу болницу, у северној Косовској Митровици, а одатле хеликоптером на ВМА у Београду, где шест дана проводи у коми и преживљава четири тешке операције.

Осамннаест година касније – убице нису пронађене, док су Специјално тужилаштво Косова и ЕУЛЕX 2010. године обуставили истрагу услед тога што она „није довела до конкретних резултата, или потенцијално осумњичених”.

Данас ће, као и претходних година, на гораждевачком гробљу и у цркви Рођења Пресвете Богородице, бити служен помен дечацима Ивану и Пантелији.

Извор: Коссев