Hram Avve Justina

Osveštana zavetna crkva Ave Justina, 12 Arhijereja, više od 1500 ljudi

Ime: 23.09.2019 Izvjestaj Celije Valjevske; Opis: Zavjetna crkva Ave Justina Tip: audio/mpeg

U nedelju 22. septembra, na praznik Prepodobnih Joakima i Ane, dvanaest Arhijereja uz veliki broj sveštenoslužitelja i molitveno učešće više od 1500 ljudi, služilo je Svetu Liturgiju u troprestolnom zavetnom hramu Prepodobnog Ave Justina u manastiru Ćelije.

Prethodno je pomenuta svetinja osveštena, a podignuta je po želji Ave Justina čije su mošti položene u nov hram, posvećen Svetom Savi, Svetom Justinu Filosofu i Svetoj Mariji Egipćanki.

Čin osvećenja, a zatim i Svetu Liturgiju služili su Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Episkop berlinski Marko iz Ruske Zagranične crkve, Episkopi: bački Irinej, šumadijski Jovan, vranjski Pahomije, kruševački David, raško-prizrenski Teodosije, osečko-poljski i baranjski Heruvim, mohački Isihije, umirovljeni Jovan, umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije i domaćin sabranja – Episkop valjevski Milutin. Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej nije prisustvovao zbog zdravstvenih razloga, što je i istakao u pismu koje je uputio sestrama u manastiru sa igumanijom Glikerijom. Nakon čitanja jevanđeljskog začala o svadbi carevog sina besedio je jedan od Avinih učenika, Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački dr Irinej koji je govorio o bogoslovsko-teološkoj misli Prepodobnog Ave, ističući njegov dar besedništva kao poseban blagoslov Duha Svetoga.

Posle Svetog pričešća obratili su se Mitropolit Amfilohije i Episkop valjevski Milutin koji je izrazio radost što je Sveti Arhijerejski Sinod SPC dozvolio da se ustanovi orden Svetog Ave Justina, još jedno odlikovanje Eparhije valjevske. Orden su dobili: srpski Patrijarh Irinej, Avini učenici: Mitropolit Amfilohije, Episkopi berlinski Marko, bački Irinej i umirovljeni Atanasije, manastir Ćelije, dok je odlikovanje posthumno dodeljeno arhitekti Predragu Ristiću koji je pored više od 100 hramova, projektovao i troprestolnu zavetnu crkvu Prepodobnog Ave Justina. Orden Svetog Vladike Nikolaje ponele su Ivona Janjić iz Švajcarske i Mirjana Sabadi iz Holandije.

U materijalnom smislu, Avina testamentarna želja se ispunila, hram je izgrađen, a samim tim i kompleks manastira Ćelije završen.