Отац Анђелко Боричић

Отац Анђелко Боричић у Ћелији пиперској: Прошле године смо доказали да смо народ Светог Саве

Име: 29.01.2021 otac Andjelko Sveti Sava; Опис: Прошле године смо доказали да смо народ Светог Саве Тип: audio/mpeg

Свети Сава, први српски архиепископ и просветитељ, данас је торженствено прослављен у манастиру Ћелија пиперска код Подгорице. Свету литургију служио је свештеник Анђелко Боричић који је након прочитаног Јеванђеља у којем Христос каже “Ја сам врата; ако ко уђе кроз Мене спашће се, и ући ће, и изаћи ће, и пашу ће наћи”, рекао да данас славимо онога из нашега народа који је једини и прави пастир, кроз кога су се родили сви наши пастири које имамо и које славимо, а он се родио опет кроз Христа.

“Онај којег је чекала царска круна, коју је замијенио прво са монашком панакамилавком, затим са архијерејском митром, онај којег су слиједовале све земаљске почасти, а он их је замијенио послушањем у светогорској келији, и на крају таквом славом коју ниједан данас уз нашег рода нема.  Говорим о Светом Сави Архиепископу првом српском, ономе који је прошле године у ово доба био прогањан, о ономе чија је Црква прошле године у ово доба била на крсту, и ономе чије је стадо прошле године требало да се окрене за оним најамницима које су хтјели да растуре ово стадо”, бесједио је отац Анђелко.

Међутим, како је казао, Свети Сава је показао да овај народ није везао ни за себе ни за свога оца, нити за неко царство или царску круну, јер је Свети Сава отишао за круном Цара небескога која и дан данас сија и сијаће док је свијета и вијека у Небеском Јерусалиму.

“И управо за ту круну нас је Свети Сава везао. И овај народ прошле године је доказао да је он народ Светог Саве, да је он народ оног доброг пастира који зна стадо и своје стадо чува, који је спреман да положи свој живот за своје стадо”, рекао је свештеник Анђелко Боричић, подсјетивши да је Свети Сава слиједећи Христа, научио ово стадо, овај народ Божији да, као што каже Господ, не живи човјек о самом хљебу, него о свакој ријечи која излази из уста Божијих.

Нагласио је да је овај народ доказао да је Свети Сава посијао оно зрно пшенично које је проклијало и донијело многобројне плодове, а да је један од тих плодова и ова света обитељ пиперска, као и Св. Стефан Пиперски и новопросијавши Свештеномученик Боривоје.

“И ова свете обитељ на челу са нашом мати Јеленом и њеним дивним сестрама, и овом дивном дјецом која пјевају и прислужују овом светом олтару, исто су један од плодова тог Савиног проклијалог сјемена. Овај олтар није Савин, ни Стефанов, ни Боривојев. Ово је  Христов олтар, али су и Боривоје и Стефан, слиједећи Светога Саву у овом олтару, служили Христу Богу. Нека би Господ дао да увијек следујемо правим пастирима којих је у нашем народу од Светога Саве па овамо све више и више. Како рече Митрополит Хризостом, мјестобљуститељ патријарашког престола, уз Светога Саву и Светога Петра можда је најљепши изданак наше Цркве и народа наш Митрополит блаженопочивши Амфилохије, који је исто ходећи стопама Светога Саве показао да смо ми народ који зна своје пастире”, поручио је свештеник Анђелко Боричић у манастиру Ћелија пиперска.

Весна Девић