Otac Anđelko Boričić

Otac Anđelko Boričić u Ćeliji piperskoj: Prošle godine smo dokazali da smo narod Svetog Save

Ime: 29.01.2021 otac Andjelko Sveti Sava; Opis: Prošle godine smo dokazali da smo narod Svetog Save Tip: audio/mpeg

Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop i prosvetitelj, danas je torženstveno proslavljen u manastiru Ćelija piperska kod Podgorice. Svetu liturgiju služio je sveštenik Anđelko Boričić koji je nakon pročitanog Jevanđelja u kojem Hristos kaže “Ja sam vrata; ako ko uđe kroz Mene spašće se, i ući će, i izaći će, i pašu će naći”, rekao da danas slavimo onoga iz našega naroda koji je jedini i pravi pastir, kroz koga su se rodili svi naši pastiri koje imamo i koje slavimo, a on se rodio opet kroz Hrista.

“Onaj kojeg je čekala carska kruna, koju je zamijenio prvo sa monaškom panakamilavkom, zatim sa arhijerejskom mitrom, onaj kojeg su slijedovale sve zemaljske počasti, a on ih je zamijenio poslušanjem u svetogorskoj keliji, i na kraju takvom slavom koju nijedan danas uz našeg roda nema.  Govorim o Svetom Savi Arhiepiskopu prvom srpskom, onome koji je prošle godine u ovo doba bio proganjan, o onome čija je Crkva prošle godine u ovo doba bila na krstu, i onome čije je stado prošle godine trebalo da se okrene za onim najamnicima koje su htjeli da rasture ovo stado”, besjedio je otac Anđelko.

Međutim, kako je kazao, Sveti Sava je pokazao da ovaj narod nije vezao ni za sebe ni za svoga oca, niti za neko carstvo ili carsku krunu, jer je Sveti Sava otišao za krunom Cara nebeskoga koja i dan danas sija i sijaće dok je svijeta i vijeka u Nebeskom Jerusalimu.

“I upravo za tu krunu nas je Sveti Sava vezao. I ovaj narod prošle godine je dokazao da je on narod Svetog Save, da je on narod onog dobrog pastira koji zna stado i svoje stado čuva, koji je spreman da položi svoj život za svoje stado”, rekao je sveštenik Anđelko Boričić, podsjetivši da je Sveti Sava slijedeći Hrista, naučio ovo stado, ovaj narod Božiji da, kao što kaže Gospod, ne živi čovjek o samom hljebu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božijih.

Naglasio je da je ovaj narod dokazao da je Sveti Sava posijao ono zrno pšenično koje je proklijalo i donijelo mnogobrojne plodove, a da je jedan od tih plodova i ova sveta obitelj piperska, kao i Sv. Stefan Piperski i novoprosijavši Sveštenomučenik Borivoje.

“I ova svete obitelj na čelu sa našom mati Jelenom i njenim divnim sestrama, i ovom divnom djecom koja pjevaju i prislužuju ovom svetom oltaru, isto su jedan od plodova tog Savinog proklijalog sjemena. Ovaj oltar nije Savin, ni Stefanov, ni Borivojev. Ovo je  Hristov oltar, ali su i Borivoje i Stefan, slijedeći Svetoga Savu u ovom oltaru, služili Hristu Bogu. Neka bi Gospod dao da uvijek sledujemo pravim pastirima kojih je u našem narodu od Svetoga Save pa ovamo sve više i više. Kako reče Mitropolit Hrizostom, mjestobljustitelj patrijaraškog prestola, uz Svetoga Savu i Svetoga Petra možda je najljepši izdanak naše Crkve i naroda naš Mitropolit blaženopočivši Amfilohije, koji je isto hodeći stopama Svetoga Save pokazao da smo mi narod koji zna svoje pastire”, poručio je sveštenik Anđelko Boričić u manastiru Ćelija piperska.

Vesna Dević