Protojerej Stavrofor Dalibor Milakovic

Отац Далибор Милаковић: Свети Ђорђе нам свједочи да ништа нема важније од Христа васкрслога

Име: 06.05.2021 Otac Dalibor hram; Опис: Свети Ђорђе нам свједочи да ништа нема важније од Христа васкрслога Тип: audio/mpeg

На празник Светога, славнога и свехвалнога великомученика, побједоносца и чудотворца Георгија – на Ђурђевдан, у четвртак 6. маја 2021. године, одслужена је Света Литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Началствовао је протојереј Мирчета Шљиванчанин уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Митровића и Далибора Милаковића, протојереја Миладина Кнежевића, Предрага Шћепановића, Бранка Вујачића, јереја Велимира Бугарина, као и протођакона Владимира Јарамаза.

Пастирским празничним словом, обратио се протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

Отац Далибор је почетни дио свог обраћања посветио примјеру тврде вјере Светог Ђорђа који њом свједочи и о нашем истовјетном призвању:

,,Заиста, попут светог Георгија којег данас прослављамо, као што је и он био призван и повјеровао у васкрслог Христа, тако смо и и ми призвани да повјерујемо и сјединимо се са Христом, да би се у нама зацарио још овдје за живота”.

,,Свети Гоергије је имао страха у себи, али оног истинског, Божијег страха, не људског из којег настају разни проблеми у животу”.  нагласио је прота Далибор.

Он је даље подвукао да недостатак страха код Божијих људи јесте резултат вјере постојане и љубави савршене која изгони сваки страх:

,,Свети Божији људи, они су изгубили страх људски из разлога што су повјеровали и пошли за Христом, Његовим путем. Самим тим, од јаке и тврде Божије вјере завладала је храброст у њиховим срцима. Баш као што је та иста храброст завладала и у срца Светог Георгија који је смогао храбрости да одбаци све лагодности, почасти и наклоност цара онога тренутка када је морао да бира између тога и живога Бога”.

Напослијетку свог обраћања, он је подсјетио и на култ Светог Ђорђа који је распрострањен по цијеломе свијету, па и код нас, највише у примјеру бројности храмова посвећеним овом Божијем угоднику:

,,Он је својом храброшћу, жртвом, таквим животом дао такав примјер да нема ништа овдје на земљи што је вриједније и важније од Бога, од Господа. Самим тим, Господ је и њега прославио у цијелом свијету, па и код нас, гдје су широм наше земље небројени храмови посвећени Светом Ђорђу. Ми у Подгорици имамо такав благослов да имамо најстарији храм посвећен њему, а то је црква Светог Ђорђа под Горицом, која више од хиљаду година прославља овог великог Божијег угодника”. закључио је прота Далибор.

Борис Мусић