Отац Данило (Љуботина)

Отац Данило (Љуботина): “Осјетио сам дух слободе у црној Гори који је из огња, запретаног у камену, пробудио Митрополит Амфилохије“

Име: 30. 06. 2021 Arhimandrit Danilo Ljubotina; Опис: Отац Данило (Љуботина) Тип: audio/mpeg

Отац Данило (Љуботина) из Митрополије Загребачко-љубљанске био је гост Радија ,,Светигора“ након празника Силаска Светог Духа на апостоле који је прославио у манастиру Острог.

Патријарх и Отац Данило (Љуботина)“Света Тројица Бог љубави сабрао је ове године, након периода изолације због корона вируса, велики број вјерника и отворио капију манастира Острог за људе гладне и жељне љубави Божије који су се Богу обраћали цјеливајући мошти Светог Василија Острошког Чудотворца.

Отац Данило је говорио о љубави на принципу Свете Тројице и тајни тројичне савршености.

Отац Данио је са нама подиејлио своја сјећања на блаженог спомена Митрополита Амфилохија кога је упознао прије четрдесет година у Паризу.

“Био нам је професор и учитељ вјере. Предајући нам, између осталог аскетику упознали смо је оваплоћену у њему самом. Основали смо и православно братство ,,Отац Јустин Поповић“ и временом је то постао највећи скуп православних Срба у западној Европи, били смо у то вријеме већа православна заједница и од Руса у Паризу. Имали смо одличне предаваче међу којима оца Александра Шмемана, Мајендорф, Владика Данило Крстић, јеромонаси Амфилохије и Атанасије. Митрополит нам је чак и пјевао уз гусле у Паризу.

Одласком Митрополита Амфилохија и Владике Атанасија завршена је епоха времена а Владика Јоаникије је изњедрен из груди Митрополита Амфилохија. Једини је компетентан да води Цркву у Црној Гори оним путем и онако будно и трезвено како је то радио Митрополит Амфилохије. На њему је велики задатак да води брод пробуђеног народа који није довољно свјестан да схвата тајанствени вход Цркве који је изнад сваке политике и економије. Црна Гора се вратила и мора се стално враћати себи и својим коријенима и мора наћи могућност да живи нормално и пристојно у онме што јој је Бог дао. Ако су наши преци преживјели са много мање средстава можемо и ми у савременом времену наћи начина да живимо своји на своме, каже отац Данило (Љуботина).

Отац Данило се осврнуо и на актуелну ситуацију у Митрополији загребачко-љубљанској из које долази а чији је администратор наш Свјатјејши Патријарх Порфирије а у току разговора премијерно смо чули нову пјесму Асима Сарвана која носи назив ,,Слушај ‘вамо” и посвећена је управо борби вјерног народа Црне Горе у одбрани Светиња и вјере Православне.

Слободанка Грдинић