Zagreb

Otac Danilo (Ljubotina): “Zbog zemljotresa i korona virusa u Zagrebu je zavladala dupla panika. Grad i naš Saborni hram pretrpjeli su veliku štetu“

Ime: 22.03.2020 Otac Danilo Ljubotina; Opis: Zbog zemljotresa i korona virusa u Zagrebu je zavladala dupla panika Tip: audio/mpeg

Arhimandrit Danilo (Ljubotina) iz Mitropolije Zagrebačko-ljubljanske govorio je za naš Radio o snažnom zemljotresu koji je u nedjelju 22. marta u jutarnjim časovima pogodio Zagreb, prilikom koga je oštećen i Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg kao i zgrada Crkvene opštine.

Danilo Ljubotina
Arhimandrit Danilo (Ljubotina)

“U gradu je zavladala dupla panika, izazvana zemljotresom i korona virusom koji je zahvatio i Hrvatsku. Uz Božiju pomoć i uzajamne molitve cijelog svijeta nadamo se da ćemo prevazići ovu tešku situaciju. Nadamo se da će uskoro na teren izaći gradska ili republička komisija koja će popisati nastalu štetu kako bi se obnovilo ono što je moguće obnoviti u samom gradu. Nadamo se da će i naša crkva biti uzeta u obzir, s obzirom da se nalazi pod zaštitom države“-kaže otac Danilo i dodaje da se spolja na crkvi oštećenja ne vide.

“Oštećenja u unutrašnjosti Sabornog hrama su velika, urušio se plafon i lusteri, pali su ukrasi u crkvi ali kolike su pukotine i kolika je stvarna šteta to se sada ne može reći. Ovo je vrlo težak šok za sve. Ne može se objasniti šta sve za sobom nosi jedan ovakav udarac, kao što je zemljotres, u stanju kome se, zbog pandemije koja vlada, nalazimo i mi ovdje ali i cijeli svijet.”