O. Gojko predavanje Biblijska Crna Gora

Otac Gojko Perović: Crkva je noseća državotvorna kultura Crne Gore

Ime: 27. 02. 2020. Otac Gojko Matica srpska BIBLIJSKA CRNA GORA; Opis: Predavanje- Biblijska Crna Gora Tip: audio/mpeg

Mi se borimo za civilizovanu Crnu Goru. Borimo se da odbranimo Crnu Goru 21. vijeka od naleta srednjeg vijeka. Ali mi branimo građansku Crnu Goru, poručio je otac Gojko Perović u Podgorici

Protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, održao je sinoć izuzetno posjećeno predavanje Biblijska Crna Gora u organizaciji Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori. Knjižara Matice srpske u Podgorici bila je tijesna da primi sve one koji su željeli da čuju besjedu paroha cetinjskog o paralelama između Biblije i Crne Gore kroz njenu istoriju.

“Crkva je noseća državotvorna kultura Crne Gore, a Cetinjski manastir je mjesto, naša svetinja, gdje se odigrao onaj istorijski transfer između antičke stare Duklje i moderne države, koju su ustanovili vladike i vladari iz dinastije Petrovića”, poručio je otac Perović.

Prota Gojko je konstatovao da ima mnogo primjera sličnosti između onoga što nam Biblija – knjiga nad knjigama govori i pisanih svjedočanstava koje su nam ostavili oni koji su stvarali Crnu Goru i njen identitet.

“Njegoševo štivo je duboko biblijsko”, kazao je o. Gojko Perović i dodao da je identitet Crnogoraca utemeljen upravo u djelu našeg najvećeg pjesnika i vladara.

“Identitet Crne Gore i Crnogoraca je filozofija zbjega, kako je to Njegoš zabilježio u svom neprolazno vrijednom djelu. Njegoš je to više puta isticao, i u svojoj poeziji i u diplomatskoj prepisci”, podjstio je o. Gojko.

On je istakao da su Crnogorci neprestano tražili mir, koji nisu pronalazili, baš kao i izrailjski narod kako je to opisano u Bibliji. Upravo odnos ropstva i slobode, kako je kazao je otac Perović, dominira Njegoševim djelom i filozofijom.

“Kao što je izrailjski zbjeg predvodio Mojsije, tako je naš, crnogorski predvodio Sv. Petar Cetinjski – zakonodavac, ratnik, prorok i državnik”, kazao je cetinjski paroh.

“Narodu kakav je crnogorski – čiji je identitet utemeljen na Crkvi, na ličnostima kakvi su Sv. Petar Cetinjski, Njegoš, na neprestanoj borbi za slobodu, mir i pravdu, tražiti novi identitet `koji je drugačiji od identiteta u drugoj državi`, kako je nedavno kazao predsjednik države, graniči se s zdravim razumom”, naglasio je o. Perović.

Poručio je da litije protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti nisu nikakav napad, već borba za bolje društvo i bolje ljude, i da u tom smislu u njima nema mjesta za politiku ni stranačke podjele.

Otac Gojko je istakao da Crna Gora treba da bude država u kojoj su svi pred zakonom isti, bez obzira da li su pravoslavci, muslimani ili katolici, a da Zakon o slobodi vjeroispovjesti stavalja pravoslavne vjernike i Crkvu u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjeroipsovjesti. Pozvao je vlasti da “ostave Crkvu, njene svetinje u kojima postoji red već dva milenijumima”.

“Mi se borimo za civilizovanu Crnu Goru. Borimo se da odbranimo Crnu Goru 21. vijeka od naleta srednjeg vijeka. Ovi koji su donijeli zakon optužuju nas da litijama vraćamo Crnu Goru u srednji vijek. Ali mi branimo građansku Crnu Goru, hoćemo zakon koji neće odvajati pravoslavne od katolika. A, tako će biti ako se ovaj zakon bude primjenio”, poručio je otac Gojko Perović.

Sve crnogorske vladike hirotonisane van Crne Gore

“Ono što čini autokefalnost jedne Crkve je da ona sama sebi bira poglavara, što nikad nije bio slučaj s Crkvom u Crnoj Gori. Ona je bila autokefalna samo u Ustavu kraljevine Crne Gore. Ni jedan vladika nije hirotonisan na tlu Crne Gore”, podsjetio je o. Gojko Perović. Vladika Savo Očinić je hirotonisan 1692. u Hergeg Novom, a vladika Danilo Petrović u Pečuju u Ugarskoj, a rukopoložio ga je Arsenije Čarnojević iz Bajica. Savu Petrovića je hiritonisao pećki patrijarh Mojsije Rajević, Vasilija Petrovića pećki patrijarh Atanasije Gavrilović. Sv. Petra Cetinjskog hirotonisali su Mojsije Putnik i drugi arhijereji Karlovačke mitropolije. Otac Perović je podsjetio da Sv. Petar, dok je bio arhimandrit, bečkom dvoru pisao da Crnogorci sami sebi biraju poglavara i hirotonišu ga van Crne Gore sve dok se ne vrati patrijarh u Peć.

Autor: Svetlana Ćetković

Izvor: Dan