Otac Gojko

Otac Gojko Perović sa litije u Pljevljima: Neka smo ludaci, mi smo ludi Hrista radi

Ime: 12. 03. 20202. OTAC GOJKO PLJEVLJA; Opis: Neka smo ludaci, mi smo ludi Hrista radi Tip: audio/mpeg

Rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog protojerej-stavrofor Gojko Perović rekao je večeras u Pljevljima, nakon litije za odbranu svetinja da su pljevaljski ljekari, koji su organizovano učestvovali u litiji odlučili da postanu anđeli u momentu kada se na Crnu Goru obrušio, kako je rekao, strašni korona virus.

Otac Gojko“I kada svi čekamo kada će da uđe, preko koje međe, preko kojeg potoka… Ali, čuo sam od doktora da taj virus ne može da izdrži u atmosferi od preko 23 stepena, a ovdje večeras ključa puno ljubavi, sto stepeni! Šaljemo poruku Institutu za zdravstvo i epidemiju: u Pljevljima nema šta da traži korona virus”, rekao je otac Gojko.

Mi smo, dodao je on, svi učesnici jedne velike litije.

“Samo nijesmo imali oči da vidimo, ni uši da čujemo tu litiju dok se nije pojavio drugi opasni virus, virus bezakonja koji hoće preko jedne noći da prepiše na nekoga nešto što je vjekovima bilo ničije nego Božije. Mi smo tek vidjeli da smo svi putnici u jednoj veličanstvenoj koloni koja traje vjekovima, milenijumima”, kazao je on.

PljevljaUpozorio je da će, ukoliko bude stupio na snagu zakon o slobodi vjeroispovijesti, i muslimani i hrišćani morati da strepe za svoje svetinje.

“Nijesu naši stari ostavljali mjesto da se kopaju ispred Opštine, niti da se kopaju ispred partijske uprave, nego smo se kopali ispred crkava i ispred džamija. Zašto? Zato što se znalo da su to naročito osveštana mjesta i da su to mjesta sa kojih se ide na nebo. Ko ne vjeruje, neka se smije, a ko vjeruje taj je na putu svojih predaka. I to su sveta mjesta i zato mi ta sveta mjesta, neka izvinu gospoda političari, ne damo”, poručio je rektor Cetinjske Bogoslovije.

Podsjetio je da je najveći car kojeg Biblija opisuje Solomon.

“Ili što bi rekla naša braća preko ovoga zida, car Sulejman, to je jedan isti čovjek, samo se zove različitim imenima. Taj car koji je imao svo blago ovoga svijeta, napravio je prvi hram koga znamo u istoriji, prvi hram koji je opisan u Bibliji. Znao da mu ništa ne vrijedi i ništa, što se kaže, boba ne valja, ako nema u državi hram koga je on podigao od svoga velikoga blaga. To je bila najljepša građevina staroga svijeta. Taj hram koga je Solomon podigao, bio je svedočanstvo Božijeg prisustva na zemlji”, kazao je otac Gojko.

Objasnioje da je careva palata  bila svjedočanstvo carevoga prisustva , a hram Božijega prisustva.

“I onda se desilo da carstva dođu i prođu, da taj jadni narod poslije smrti Soloimona bude i okupiran i vođen u ropstvo, ali je taj narod znao da dokle hram traje da traje i taj narod. Kada se hram sruši, da hram treba brzo obnoviti. I uvijek se znalo: dok hram stoji narod je Bogom blagosloven. Kad hrama nema, ne valja rabota. Dakle, to je ostavio onaj ko je imao malo više blaga, i malo više pameti, jer se kaže „premudri car Solomon“, njegove su premudrosti ostale zapisane u Bibliji”, podsjetio je otac Gojko.

Rekao je da ovo podsjećanje nije samo riječ protiv sadašnje vlasti u Crnoj Gori, nego protiv svake vlasti koja misli da je veća od Boga.

“Imao je više blaga i mudrosti nego svaki gospodar poslije njega, – ja bih možda samo isključio Njegoša, – pa je on znao da ima sveto mjesto koje ni njegova noga ne smije da remeti. Ni njegova noga nije smjela da uđe u svetinju nad svetinjama, nego samo prvosveštenik. A imao je i vojsku i policiju da pohapsi svakoga. Nije, nego je rekao: Crkvu, hram ostavite Bogu, a ja imam gde da vladam i mimo međe i mimo dvorišta toga hrama . To je premudri Solomon! A mi neka budemo ludaci. Samo što kažu ima ludaka i ludaka. Mi smo ludi Hrista radi”, poručio je on.

“Mi možemo ovako da šetamo koliko god treba. A jedan mi je rekao: nemojte da šetate dalje od ljeta jer će početi turistička sezona. A mi kažemo pa ovo će biti najveća turistička atrakcija. Doći će iz bijeloga svijeta da vide kako mala Crna Gora brani velike svetinje”, zaključio je otac Gojko Perović.

V. Krivčević/R. Vojinović