Свети Нектарије Егински

Отац Макарије Савински о Светом Нектарију Егинском чудотворцу-Светитељу последњих времена

Име: 22.11.2022-Otac makarije o Svetom Nektariju Eginskom; Опис: о Светом Нектарију Егинском чудотворцу-Светитељу последњих времена Тип: audio/mpeg

Поводом празника Светог Нектарија Егинског чудотворца разговарали смо са Игуманом Савинским Макаријем, који је неколико година био на постдипломским студијама у Атини, и често имао прилику да оде на Егину и да се поклони моштима Егинског чудотворца.

Велики је број свједочанстава о чудима која су се дешавала на молитве Светом Нектарију Егинском, посебно исцјељења од карцинома од кога се Свети Нектарије и упокојио.

Отац Макарије савинскиОтац Макарије је говорио и о својим сусретима са старцем Нектаријем Виталисом кога је Свети Нектарије исцијелио од канцера.

“Одагнајмо гријех од себе како би постали пријатељи Божији и пријатељи Светог Нектарија Егинског и других Светитеља који су пријатељи Божији и наши. Тај лични однос са Светитељима даје нам снагу и силу да се приближавамо Богу, да се освећујемо и да тако и ми постајемо Свети“- каже отац Макарије.

Подсјећајући да чуда настају од вјере а не вјера о чуда, што свједочи и о снази Светог Нектарија пред Господом али и великој вјери коју има народ који му прилази, отац Макарије је говорио и о свом личном опиту када се помоли Светом Нектарију или поклони пред његовом Светим моштима, као и о својим сјећањима на сусрете и разговоре са старцем Нектаријем Виталисом.