otac Mijajlo Backović

Otac Mijailo Backović: “Crkva se ne gradi na sili nego na ispovjedništvu“

Ime: 12. 07.2020 Otac Mijajlo Backovic; Opis: Crkva se ne gradi na sili nego na ispovjedništvu Tip: audio/mpeg

Praznik Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla molitveno je proslavljen u crkvi Svetog apostola Petra u Pelinovu u Grblju, koja je danas proslavila hramovsku slavu.

Riječima liturgijske besjede sabranim vjernicima se obratio sveštenik Mijajlo Backović paroh grbaljski, koji je, podsjećajući da se Crkva ne može graditi na čovjeku nego na Bogočovjeku, i da je njen centar Sam Gospod Isus Hristos, kazao da se Crkva Božija ne stvara na sili nego na ispovjedništvu.

“Naše litije i molebani su, možda, najbitniji događaj u istoriji Crne Gore, jer su one upravo to ispovjedništvo naše vjere u Boga živoga i vaskrsloga. One pokazuju da se mi ne bojimo nikoga osim Boga, da se jedino oko Njega okupljamo i u njega vjerujemo.

Rečenica: Ne damo svetinje postala je himna prave Crne Gore, a litije duhovni fenomen koji traje i trajaće svjedočeći vjeru Svetog apostola Petra i drugih divnih apostola Hristovih“ –kazao je, između ostalog otac Mijajlo Backović.

Otac Mijajlo je podsjetio okupljeni vjerni narod da su najprije oni Svetinja.

“Najprije ste svetinja vi živa Crkva, naša djeca, čiju budućnost branimo, a braneći vas branimo i naše hramove. Dok god gori kandilo u našim hramovima, i dok god se čuje: ne damo svetinje, dok god na taj način prenosimo hram na ulice, mi se ne bojimo za svoju vjeru i naše Svetinje. Crkva je svuda gdje je vjerni narod, što znači da smo mi liturgiju i hram prenijeli na ulice, osveštavši na taj način gradove naše Crne Gore. U našim je rukama najjače oružje koje čovjek može imati- krst pobjede, kojim ćemo srušiti bezakoni zakon“- kazao je otac Mijajlo pozivajući pravoslavne Hrišćane da se ne bje, da se raduju jer je naša konačna pobjeda Carstvo nebesko.