Otac Mirceta Sljivancanin

Протојереј Мирчета Шљиванчанин

 Отац Мирчета: Свети Симеон Мироточиви нас обавезује да будемо заједно на дан његовог празника

Име: 22.02.2023-otac Mirceta Sljivanacanin-O Svetosimeonovskoj litiji; Опис: Свети Симеон Мироточиви нас обавезује да будемо заједно на дан његовог празника Тип: audio/mpeg

Прва свечанија прослава празника Светог Симеона Мироточивог у Подгорици догодила се 2000. године, када су чланови Православног братства „Свети Симеон Мироточиви“ добили благослов од блаженопочившег Митрополита Амфилохија да се потруде и направе мало организованију и свечанију прославу своје славе.

 

Свети Симеон Мироточиви„Ми смо обиљежавали сваке године своју славу на један онако скромнији начин. Наравно, била је служба, славски колач, неко мање послужење и тако, међутим, једне године смо се договорили да би било лијепо да мало свечаније организујемо ту славу и празник Светог Симеона Мироточивог. Наравно, Митрополит Амфилохије је то једва дочекао, је ли Бог дао да се прослави свечаније и тако.

Те године он није био у могућности да присуствује, да ли је био отпутовао или тако некако, и он је благословио да ту литургију служи данашњи наш митрополит господин Јоаникије, тадашњи викар будимљански и да те 2000. године овдје под овим сводом уласка у храм који зовемо Витлејемска пећина (пошто у храму су биле скеле није било могуће унутра служити), ту је прослављен празник Светог Симеона Мироточивог свечаније, са архијерејском литургијом коју је служио тада викарни епископ будимљански Јоаникије, и онда након тога наравно благосиљање славског колача, свечана трпеза, био је присутан велики број људи, а онда смо у вечерњим часовима имали духовну академију у, мислим да је био Дом војске, гдје је такође био један пригодни програм и на тој академији је бесједио блаженопочивши наш драги професор Предраг Вукић.

Сигурно би се могао сада у архиви негдје пронаћи и тај снимак. Била је пуна сала Дома војске која није нимало мала, била је препуна, нарочито младих људи и то је била најсвечанија прослава Светог Симеона Мироточивог од обнове црквеног живота и доласка Митрополита Амфилохија на трон митрополита“, казао је протојереј Мирчета Шљиванчанин, старјешина Цркве Светог Георгија под Горицом, у разговору за Радио „Светигора“, подсјећајући се обновљених прослава Светог Симеона Мироточивог и Литија кроз Подгорицу њему у славу и част.

„Послије неколике године митрополит је благословио да би било добро и да се иде литијски до Немањиног града. И то тако да та литија буде уз учешће свог свештенства, епископа, већег броја које је митрополит позивао и просто та свечаност је почела да добија тако један величанствени карактер уз учешће хиљада и хиљада људи, свог свештенства и монаштва Митрополије црногорско-приморске.

Добила је уствари један значај епархијске славе, могли би тако можда да је дефинишемо. Да је то дан када се сви, епископ, свештенство, монаштво и вјерни народ саберемо на једном мјесту, пројавимо се као Црква што и јесмо и да саборно прославимо тако великог светитеља који је рођен у нашем граду“, закључио је отац Мирчета.

Оливера Балабан