Оtac Никола Пејовић

Отац Никола Пејовић: СПЦ и вјерници добијају оно што су други добили прије деценију

Измијењеним Законом о слободи вјероисповијести и Темељним уговором Владе са Српском православном црквом чува се у потпуности Уставом загарантована и обавезујућа одвојеност цркве од државе, а СПЦ и њени вјерници добијају оно што су вјерници осталих вјерских заједница добили прије десет година – ни мање, ни више од тога, казао је данас у изјави достављеној “Вијестима” протојереј Никола Пејовић, главни и одговорни уредник Радио Светигоре.

Отац Никола је “Вијестима” казао да исти појединци који се крију иза неколико организација, стварају медијску халабуку засновану на страху и параноји када год се у јавности појави било која информација у вези са Српском православном црквом.

“Тиме се још једном потврдило да је намјера и циљ претходног режима била да се на најбруталнији начин обрачуна са најбројнијом вјерском заједницом у Црној Гори. Прошло је више од пола године када је народ, хвала Богу, осујетио ту намјеру и спасио част и образ не само свој, већ и оних коју безумно истрајавају и даље у намјери да се мијешају у канонско устројство, поредак и организацију епархија Српске православне цркве у Црној Гори”, истиче подгорички парох.

Става је да се сваки истински патриота, коме је стало до добра у Црној Гори, до њеног напретка и боље будућности, обрадовао и новим Законом о слободи вјероисповијести и темељним уговором Владе и Српске православне цркве”.

“Последње три деценије Српска православна црква и њени вјерници носе терет оптужби да смо издајници, окупатори и узурпатори који се налазе ван закона и правног поретка Црне Горе. Ова група појединаца понављала је, ничим доказану тезу да смо изнад и против Црне Горе. Међутим, зрелост, мудрост и достојанство нашег народа исказана кроз величанствене литије, једном за свагда су показале и домаћој и свјетској јавности како се на прави начин воли и брани своја Црква, своја историја, традиција и култура и како се воли Црна Гора”, казао је прота Пејовић.

Додао је да из дана у дан постаје све јасније, “да се под видом патриотизма, одбране државе и њених тековина, под изговором мултикултуралности, секуларизма, грађанства и европејства, заправо скривају огромне финансијске апанаже и привилегије тих истих појединаца који воле Црну Гору само онда када је бездушно пљачкају, задужују и крчме”.

“Новим Законом о слободи вјероисповијести и темељним уговором чува се у потпуности уставом загарантована и обавезујућа одвојеност Цркве и Државе, а Српска православна црква и њени вјерници добијају оно што су вјерници осталих вјерских заједница добили прије десет година. Ни мање, ни више од тога. Ако им је заиста до вриједности за које се залажу треба што прије да престану са оваквим изјавама којима се манипулише са националним и вјерским осјећањима грађана сијући мржњу и продубљујући подјеле међу браћом, пријатељима и кумовима. Када се поштују закон и Устав једне државе, не може бити нико угрожен”, поручио протојереј Никола Пејовић.