Отац Предраг Шћепановић

Отац Предраг Шћепановић говорио о парастосу за 387 страдалих добровољаца, који је на данашњи дан прије десет година служен у Шенђину (Медови)

Име: 10.11.20110. 11.2018 Otac Predrag 10 godina od parastosa u Medovi; Опис: Отац Предраг Шћепановић говорио о парастосу за 387 страдалих добровољаца у Медови Тип: audio/mpeg

MedovaНа данашњи дан, прије десет година, 10. новембра 2008. године први пут послије 1937. године у Шенђину (Медови), на мјесту страшне погибије 387 добровољаца (који су погинули 6. јануара 1916. године) служен је парастос њима који су, стицајем околности и прије ватрених окршаја дали своје животе за одбрану Вјере и Отаџбине. Парастос добровољцима из Првог свјетског рата, уз дозволу и топли пријем представника Албанске православне цркве, служили су протојереј – ставрофор Момчило Раичевић и свештеник (тада ђакон) Предраг Шћепановић.

На овај догађај нас је, гостујући на таласима нашег Радија, подсјетио свештеник Предраг Шћепановић парох подгорички.

6 јануара 1916. године брод којим су добровољци пошли из Америке да се придруже борби Црне Горе и Србије у Првом свјетском рату, надомак циља, 500 метара од албанске обале, наишао на подводну мину и нестао у морским дубинама односећи 387 живота људи поријеклом из Црне Горе који су на зов Отаџбине похрлили да јој помогну.

Тих дана у Медови су се последњи пут састали краљ Никола и краљ Александар. – Срели су се дјед и унук. Тада је краљ Никола рекао тешко болесном престолонаследнику, каснијем краљу Александру Карађорђевићу да оде у Италију или Француску да залијечи ране, па да се онда врати својој војсци. Престолонаследник му је одговорио: «Тамо гдје буде гроб мојој војсци, нека буде и мој гроб».