Otac Slobodan Jokic

Отац Слободан Јокић: Призвани смо на светост, на правду, на истину, на љубав, на свједочење, на храброст

Име: 23.08.2020 besjeda o. slobodana jokica; Опис: Призвани смо на светост, на правду, на истину, на љубав, на свједочење, на храброст Тип: audio/mpeg

На једанаесту недјељу по Духовдану, 23. августа 2020. света Литургија је служена у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Свету службу Божју је служило свештенство никшићког намјесништва уз молитвено учешће вјерног народа.

Ријечју пастирске бесједе сабранима се обратио протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки.

Он је, тумачећи зачало прочитаног светог Јеванђеља, рекао да је Царство небеско слично човјеку цару, који хтеде да се прорачуна са слугама својим.

„Приближава се тренутак када ће Господ доћи да се прорачуна са нама, као што то овај цар ради са својим слугама. Мораћемо стати и рећи јесмо ли били добре слуге Господње или смо били они други, како их Господ назива, злим слугама. Кад судимо себи онда смо благи, трпељиви, сажаљиви, тражимо милост и правду, а кад је добијемо брзо заборављамо, судимо другим очима и другим судом. Натјерамо Господа да каже: Зли слуго. Како страшне ријечи, можда најтеже и најстрашније у светом Јеванђељу“, навео је о. Слободан.

Указао је на то да су се лицемјерство и лаж уселили у срца наша и запитао се гдје иде такав живот.

„Јесмо ли Божји? Ако смо Божји онда смо добре слуге, а лаж, лицемјерство немају мјеста у срцу нашем. Какав тврдичлук и кукавичлук су се у уселили у нас да Господ мора да каже: Зли слуго? Тешко је вријеме, али и прилика да будемо најбољи, да будемо оно што треба да будемо и да цио живот проведемо у светости, како чусмо у молитви. Али, данас, у ова тешка времена, многи падну и стиде се рећи да су хришћани, да су Христови, да им је опростио и помогао, да их је подигао и извео на прави пут. Какво је то лицемјерје да брат продаје брата, кум издаје кума, човјек купује човјека, шта се то дешава? Доћи ће вријеме кад морамо дати одговор. Можда је то ово вријеме, можда је то овај час, данас, овдје и сада и сјутра, да кажемо Господу: Слуга сам твој Господе, па и ако страдам“, бесједио је свештеник Јокић.