Отац Велибор Џомић

Отац Велибор Џомић одговорио Ђукановићу: Не приличи председнику да изврће ствари, стојим иза своје изјаве

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, за “Новости” је причао о реакцији председника Црне Горе Мила Ђукановића на изјаву коју није дао онако како је саопштио Ђукановић – да је у Црној Гори више свештеника Српске православне цркве него војника.

– Био сам врло прецизан и јасан када сам говорио о инфраструктури Митрополије црногорско-приморске и епархија Српске православне цркве у Црној Гори. Нигде нисам рекао да има више свештеника него војника, него сам рекао да укупно црквених одборника, верских службеника и црквених послужитеља заједно са свештеницима, монасима и монахињама има више него што има припадника војске у Црној Гори. И то је неспорна чињеница. Више од 95 одсто њих су држављани Црне Горе па не видим како председник мисли да “уравнотежује” тај број. Да ли то значи да ће да предузимају одређене радње у погледу кршења права на слободу вероисповести тих људи, а то право је једнако и за држављане и за странце по свим конвенцијама и Устава Црне Горе. Не приличи председнику државе да изврће ствари изван контекста и ја стојим иза своје изјаве о Цркви, и не повлачим је – категоричан је прота Џомић.

– Ако се може говорити о инфраструктури сваке државе онда се може говорити и о инфраструктури било које земаљске организације а компаративни метод је веома важан у људском друштву. Нико није бранио председнику Црне Горе и његовој партији док су обављали власт у Црној Гори да подижу инфраструктуру државне организације и не може некоме сада да буде црква крива због тога што су митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије савесно вршили своју црквену службу. Један од циљева наше цркве као и сваке друге верске организације јесте да има што више а не што мање свештеника, верника, црквених службеника и  људи који верују у Бога. Није ваљда циљ секуларне Црне Горе која је персонификована у личности шефа државе поред осталих органа да верника и свештеника буде што мање. Ми желимо да у Црној Гори свега буде у изобиљу – па и војника – казао је протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.