Форум иконописаца

Отворен Форум иконописаца у Руском дому у Београду

У Руском дому у Београду, данас, 16. септембра 2021. године, отворен је дводневни Форум иконописаца посвећен 800. годишњици рођења Светог кнеза Александра Невског, на ком ће се разматрати проблеми савремене рестаурације, као и текући пројекти обнављања и осликавања православних цркава у земљи. На отварању су говорили протођакон Младен Ковачевић, старешина подворја Руске православне цркве у Београду протојереј Виталије Тарасјев, директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, отац Игњатије Шестаков и ректор Института уметности у Београду презвитер др Дарко Стојановић.

На почетку свог говор протођакон Младен је истакао да је храм Светог Саве кроз свој велелепни мозаик постао још један симбол братског пријатељства наших народа, великог руског и српског народа. То је својеобразни печат и показатељ тих праваца којим треба да тежимо у будућности. „Ово је прави тренутак када треба да се сећамо тих великих личности и светитеља као што су Свети кнез Александар Невски и Свети кнез Лазар, да се бавимо нашом историјом и духовношћу“, поручио је протођакон Младен.

Директор Руског дома је свечано уручио икону Светог кнеза Александра Невског протођакону Младену Ковачевићу као дар Српској православној цркви.

Говорећи о животу Светог кнеза Александра Невског отац Игњатије је нагласио да је „он имао такву светост, такву духовну снагу и значај у православном животу да ни тадашња комунистичка власт није успела да обрише његов значај из историјског пространства наше земље“.

Презвитер др Дарко Стојановић нагласио је да је „данас неопходно говорити о икони јер је она почела да заузима место чак и на Западу”: “То је једно велико откровење, откривање Бога свима нама“.

Сваки од учесника пројекта представиће свој правац рада кроз радионице за заинтересоване. Уметници ће комуницирати са омладином, представиће особености националних школа осликавања у својим земљама, а сви радови који настану за то време ће бити предати Академији СПЦ за уметност и конзервацију.

Извор: Радио Слово љубве

Фото: Јелена Павловић