Konferencija Podgorica

Otvorena Međunarodna naučna konferencija ”Sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja u Crnoj Gori“

Ime: 03.05.2019 KONFERENCIJA POCETAK; Opis: "03.05.2019_ KONFERENCIJA POCETAK". Tip: audio/mpeg

Danas je u Podgorici počela sa radom dvodnevna Međunarodna naučna konferencija ”Sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja u Crnoj Gori“ koju organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska i Konferencija evropskih crkava iz Brisela. Na konferenciji će govoriti međunarodni i domaći pravni stručnjaci o brojnim pitanjima koja se tiču aktuelnih izazova u garantovanju, ostvarivanju i djelotvornoj zaštiti prava na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, kao i uloge i doprinosa crkava i vjerskih zajednica sa posebnim osvrtom na pitanje njihovog pravnog položaja u Crnoj Gori.

Konferenciju su otvorili Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. dr Amfilohije (Radović) i Prečasni g. Kristijan Kriger, predsjednik Konferencije evropskih crkava iz Brisela. Konferenciji se obratio putem video linka  i prof. dr Ahmed Šahid, specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja, zatim protojerej-stavrofor doc. dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pozdravljajući učesnike konferencije Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je kazao da se sloboda temelji na Hristu bogočovjeku i Njegovom vaskrsenju koje je temelj istinske slobode ljudskog življenja na zemlji, a u isto vrijeme i slobode od smrti i time zadobijanja vječne slobode i dostojanstva.