Papovic

Отворено писмо посланику Драгутину Паповићу

Име: 20. 12. 2020 Otac Igor pismo; Опис: Отворено писмо посланику Драгутину Паповићу Тип: audio/mpeg

Посланик опозиционог ДПС-а у изјави коју су пренијели медији изнио је неколико неистина у вези са Српском православном црквом и њеним вјерницима у Црној Гори оптужујући их да су измјенама спорног Закона о слободи вјероисповијести извршили, ни мање ни више, него државни удар! На ове и друге неистините и злонамјерне клевете осврнуо се свештеник Игор Балабан који је у отвореном писму посланику Паповићу истакао да СПЦ овим Законом ни у чему неће бити у повлашћеном положају иако би било потпуно логично и праведно да буде јер јој припада убједљиво највећи број грађана Црне Горе. “Али је добро и ово, да нас не прогоните”, између осталог наводи отац Игор у јавном обраћању које преносимо у цјелини.

 

Посланиче Паповићу,
Слободан сам као грађанин Црне Горе да Вам се обратим.

Иако ни у чему нисам сагласан са оним што сте изнијели у Вашем реаговању у вези са најављеним измјенама Закона о слободи вјероисповијести, морам да истакнем једну полуистину и двије потпуне неистине коју сте изрекли (нису једине). Запањен сам да је могуће да учините тако нешто, што свакако не може да Вам служи на част. Не желим да вјерујем да се заправо руководите принципом да је против заклетог непријатеља, за каквог сте прогласили СПЦ – све дозвољено.

Ваша идеологија је јасна. Више сте пута о томе говорили и писали. Српски идентитет Црногораца прије 1918. и 1941. не доводите у питање. Сматрате да су уједињење и подјеле Другог свјетског рата довеле до диференцирања. Оно што ми је нејасно у Вашој (и Андријашевићевој концепцији) је како смо онда ми сви који држимо до тог историјског идентитета издајници и непријатељи Црне Горе. Мислим да сте и из ДПС и сличних партија свјесни да обмањујете кад то говорите. Ви, без сумње, то знате. Како је уопште могуће да тако стравично оптужујете толики број становника Црне Горе? Но, то је друга прича.

1. Истина је да СПЦ није била пријављена по закону из 1977. године. Ви знате да то није било ни неопходно (пријава је била предвиђена само за оне вјерске заједнице које се тек оснивају), иначе би се нека ранија црногорска власт (углавном не баш наклоњена Цркви у периоду 1977-2009/10) прије Вас сјетила то да тражи од Цркве. Али свјесно обмањујете јавност. Да нисте идеолошки острашћени и да не злоупотребљавате Ваш положај посланика да ширите вјерску мржњу према најбројнијој Цркви у Црној Гори, морали бисте да кажете да пријављене нису биле ни Римокатоличка Црква ни Исламска заједница, све до 2010-11, кад сте то тражили од њих у покушају јачања притиска на Православну Цркву и оправдања безаконог одбијања боравка дијелу православног свештенства и монаштва. Али, наравно, Ви то не чините, јер желите да јачате одијум једног дијела јавности (незнавене и острашћене по овим питањима) Вашим упорним понављањем неистина по оној познатој: стопут поновљена лаж постаје истина. Ширење неистина, полуистина, обмана и заблуда,управо је оно што можемо да окарактеришемо као непријатељство према Црној Гори и свим њеним грађанима.

Ово је била полуистина само зато што сте тачно навели да СПЦ није била пријављена по закону из 1977. Какве ли су вам онда бруталне неистине?

2. Рећи да СПЦ неће потребовати сагласност Владе за изношење културних добара је баш, али баш одвратна лаж, да простите на изразу. Сагласност је била потребна и прије доношења овог Вашег закона отворено непријатељског према Православној Цркви (да, непријатељство према СПЦ у Црној Гори је непријатељство према Православној Цркви, јер друге нема у Црној Гори) и Митрополија (што знам поуздано), а вјероватно и друге православне епархије су се више пута обраћале и добијале сагласност од надлежних органа за изношење културних добара (обично ради изложби и слично), што је сигурно и Вама добро познато, али у свом маниру злоупотребљавате своју политичку позицију. То је, наравно, регулисано, законом о културним добрима, који се једнако односи на сваког власника или држаоца. Био би ред да се за то извините јавности. Уз то помињете упорно само СПЦ, као да се измјене односе само на њу. То нас доводи до друге бруталне неистине.

3. Никакав повлашћен положај СПЦ неће добити овим измјенама закона. Стварно треба бити невјероватно дрзак и рећи овако нешто. Иако лично мислим да Православна Црква у Црној Гори (то је, дакако, само СПЦ) заслужује можда и посебан статус, као што многе традиционалне Цркве имају у западним европским демократијама. Но, добро ће бити и да нас више не прогоните и да смо равноправни са осталима, што ове измјене донекле и омогућују. По начелу једнакоправности, природно је да СПЦ припада више, јер нас има више, као што је Министарство за људска и мањинска права, у којем сте раније радили, имало неупоредиво мањи буџет на располагању од Министарства просвјете, здравља или унутрашњих послова. Просто су ови други имали и имају више обавеза, баш као што и СПЦ има у односу на тзв. ЦПЦ и на све Цркве и вјерске заједнице заједно.

Посланиче Паповићу, молим Вас да ово прихватите као искрено писмо. Не мрзим никога, али морамо да искреније и без бесмислених подјела о патриотама, издајницима, пријатељима и непријатељима Црне Горе кренемо даље. Ви лично и Ваша политичка организација упорно радите против тога. То не може донијети никаквога добра никоме у Црној Гори.

Можемо и треба да се разликујемо, али морате, стварно морате да престанете да презирете и клеветате толики број грађана Црне Горе, као и најбројнију Цркву. Ако вам је стало до Црне Горе, како се непрестано кунете, прихватите да смо ту и да ћемо да будемо ту и да смо равноправни са вама у изношењу ставова о прошлости, садашњости и будућности Црне Горе.

Остајте у добру,

Игор Балабан,
Цетиње