Patrijarh Mirijevo

Patrijaraška Liturgija i rukopoloženje u Mirijevu

Ime: 20 09 2020 patrijarh; Opis: Patrijaraška Liturgija i rukopoloženje u Mirijevu Tip: audio/mpeg

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej služio je u nedelju, 20. septembra 2020. godine, Svetu arhijerejsku Liturgiju u Hramu Svetog Pantelejmona u beogradskom naselju Mirijevo, a Crkva Hristova postala je ovoga dana bogatija za novog poslenika na Njivi Gospodnjoj – Svjatjejši Patrijarh je ovom prilikom u čin sveštenika rukopoložio đakona Nikolu Mićakovića.

Nakon Velikog vhoda, otac Nikola je položio svešteničku zakletvu u kojoj se pored ostalog ističe da će delima svedočiti Jevanđelje iz koga će poučavati svoju zajednicu, i sam učiti. “Aksios!” – klicala je mnogobrojna parohijska zajednica ocu Nikoli koji njoj služi duže od godine, potvrđujući da je dostojan primljenog čina (zvučni zapis je na kraju).

Njegova Svetost Patrijarh Irinej je u besedi na Jevanđelsku priču poučio da je svaki nedeljni dan slika Vaskrsenja, temelja naše vere, za koji su postradali apostoli i mnogobrojni hrišćani kroz vreme (snimak je na kraju).

Patrijarhu su sasluživali sveštenici Jovan Jeftenić, Borivoje Petrić, Vukašin Teofilović i Stevan Vukić, protođakon Stevica Rapajić koji je čitao Jevanđelje, novorukopoloženi otac Nikola Mićaković, đakon Milojko Topalović, u molitvenom prisustvu sveštenika Zorana Radojevića starešine hrama, kao i đakona Dragana Simikića, uz pojanje hramovnog mešovitog i dečjeg hora i pevnice, za kojom su bili diplomirani teolozi g. Tomislav Krčmar, g. Miodrag Oto, pojci g. Vojislav Ćirković i g. Dragan Janković, kao i odgovaranje mnogobrojnog verujućeg naroda.

Posle Svete arhijerejske Liturgije upriličena je, u kripti ovoga svetog hrama u izgradnji, trpeza ljubavi, pripremljena zaslugom bratstva i blagočestive zajednice koju krase članovi svih uzrasta, među kojima su mnogobrojne mlade porodice sa puno dece.

Za trpezom je Patrijarh srpski Irinej poželeo novorukopoloženom svešteniku Nikoli da mu blagodat Božja, koju je dobio činom rukopoloženja, bude na pomoć da ispuni sve ono što Gospod i Crkva Božja žele od njega. Podsetivši da je sveštenička služba odgovorna pred Bogom i narodom, ali i da “imamo velike uzore”, kao i da je “teško slediti primere” ali i da je to “jedini način i put da nastavimo misiju”, Patrijarh je dodao: “Polje je veliko, posla je mnogo, nas ima koliko nas ima, ali smo svi dužni da učinimo potrebno da ispunimo svoju službu” (deo obraćanja je na kraju).

Otac Nikola Mićaković je zablagodario Gospodu, Njegovoj Svetosti Patrijarhu, potom sveštenom bratstvu na ljubavi, kao i monahinjama Manastira Vraćevšnica kraj kojih je rastao, setivši se blažene uspomene igumanije Evdokije, kao i sadašnje igumanije Ksenije, potom je zablagodario na podršci i ljubavi prijateljima i porodici, supruzi Jovani sa kojom ima dva sina, Petra i Lazara. Otac Nikola je kazao da će se truditi da uzrasta u najvažnijem, prebivanju u Ljubavi, sa Bogom i bližnjima, po rečima Apostola, da “bude svima sve” (deo obraćanja je na kraju).

Sveštenik Nikola Mićaković saslužitelj je Oltara hrama Svetog Pantelejmona od 2019. godine. Tog leta Gospodnjeg, na Blagovesti, 7. aprila, rukopoložen u đakonski čin od ruke Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Irineja  tokom Svete arhijerejske Liturgije u beogradskom katedralnom hramu Svetog arhangela Mihaila – Sabornoj crkvi, gde je službovao od 2010. godine kao pomoćnik sveštenika, a od 2014. kao pojac, prepoznatljivog, vanrednog glasa. Završio je Bogosloviju u Kragujevcu (generacija upisana 2004. godine) i Pravoslavni Bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu. Rodom je iz Šumadije, selo Konjuša kod Gornjeg Milanovca, okolina Manastira Vraćevšnice, uz čije je sestrinstvo duhovno uzrastao. U svetu tajnu braka sa Jovanom, u kojoj je 2018. godine dobio sina Petra, a dve godine kasnije sina Lazara, uveo ga je 2016. godine u beogradskoj Sabornoj crkvi Preosvećeni Episkop niški G. Arsenije, tadašnji vikar Njegove Svetosti. Kao što je u parohijskoj zajednici Saborne crkve otac Nikola bio veoma cenjen od strane bratstva i vernog naroda, tako je i sada poštovan od sveštenstva i mnogobrojnih parohijana mirijevskog Hrama Svetog Pantelejmona.

Na mnogaja ljeta ocu Nikoli!

Foto galerija koju su sačinili Marko Vesić i Bojana Jovanović je na linku: http://www.slovoljubve.com/slovoljubve/Cir/Piclist.asp?showmaster=1&IDAl=197

Izvor: Radio Slovo ljubve