Damask

Patrijaraška liturgija u hramu Časnog Krsta u Damasku

Ime: 02. 06. 2019 Patrijarh Damask; Opis: "02. 06. 2019_Patrijarh_Damask". Tip: audio/mpeg

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej i Njegovo Blaženstvo Patrijarh antiohijski i svega Istoka G. Jovan Deseti služili su danas, Svetu Patrijarašku Liturgiju u hramu Časnog Krsta u Damasku.

Po završetku Svete Liturgije, usledila je pozdravna beseda Njegovog Blaženstva Patrijarha antiohijskog i svega Istoka G. Jovana X, a Patrijarh srpski G. Irinej je u odgovoru, između ostalog poručio kako je “veliki blagoslov Božiji doći i pomoliti se Gospodu u ovim divnim hramovima i svetinjama ovog kraja, doći i posetiti ova svet mesta i ovaj grad koji je jedno vreme bio centar hrišćanstva, odakle se širila reč Božja.” Svjatjejši je podsetio na najvećeg apostola Pavla koji se u ovom gradu (Damasku) preobratio i koji je “iz ovoga grada Jevanđelje proneo širom sveta” Mi smo grad Damask i čitav ovaj prostor smatrali mestom gde su apostoli  blagovestili i svetlost te istine doneli i nama.

Njegova Svetost je podsetio i na posetu Patrijarha Jovana Desetog Srbiji u oktobru 2018. godine: “Vi ste Vašom posetom nama doneli blagoslov ovog svetog mesta i to ne možemo zaboraviti. Gostoprimstvo i ljubav koju ste nam sada prikazali će ostati u našim srcima i mi ćemo preneti našem narodu da u svojim srcima imaju istu ljubav prema Vašem stradalnom narodu”.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej je odlikovan ordenom Svetog apostola Pavla prvog stepena  – najvišim odličjem antiohijske Patrijaršije.

U pratnji Njegove Svetosti Patrijarha Irineja u Damasku su Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski g. Jovan, arhimandrit Damaskin (Grabež), protojerej-stavrofor Božo Bakajlić, protođakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i ipođakon Dejan Nakić.