Patrijarh Porfirije

Patrijarh: Ako se držimo za Hristove ruke – unapred smo pobednici

Ime: 10.06.2021 Patrijarh Porfirije beseda Spasovdan Vaznesenjska; Opis: Ako se držimo za Hristove ruke - unapred smo pobednici Tip: audio/mpeg

Patrijarh srpski g. Porfirije je u besedi o pravoj veri, odnosu prema Bogu i bližnjem i mestu Hristovom u našem životu, tokom Svete arhijerejske Liturgije na Spasovdan u Vaznesenjskom hramu u centru Beograda, istakao da svaki čovek treba da bude naš bližnji i stanovnik našeg srca.

Patrijarh je kazao da je najveća potreba svih nas – da je Bog sa nama. Sva proročanstva mogu se skupiti u tu jednu tačku. I samo onda kada nosimo u sebi tu istinu i živimo njom, samo onda znamo šta je slava Božija i samo onda znamo gde je i slava čitavog ljudskog roda, svakog pojedinca i nas kao naroda.

Patrijarh Porfirije je ukazao da nema života ispravnog i spasonosnog bez prave i čiste vere koja u sebi nosi otkrivenje Hristovo. Čovek je biće stvoreno za radost i za slavu, biće koje je stvoreno da slavi Boga, podsetio je Patrijarh.

Danas mnogi govore o dijalogu sa drugim. Naš drugi je naš bližnji, a to je pre svega onaj koji je pored nas. Tu mi potvrđujemo da li smo ograničeni ili nemamo granica, da li prihvatamo činjenicu da je Hristos sa nama, da on ukida granice našeg egoizma. Tu, u odnosu na najneposrednijeg našeg bližnjeg.

Još je Patrijarh dodao da grad nisu pre svega zdanja, nego ljudi, ljubav prema svom rodu, ako sve te ispite položimo kako valja onda će svaki čovek, ma ko bio i ma gde bio, biti stanovnik našeg srca. To je vera naša, vera Pravoslavna.

Ako nismo uhvatili Hristovu ruku, unapred smo gubitnici. A ako se čvrsto držimo za Hristove ruke, unapred smo pobednici, kazao je Patrijarh.

Izvor: Radio Slovo ljubve

Foto: Radio Slovo ljubve, Jelena Jež