8

Patrijarh Irinej bogoslovima: „Bogoslovlje je život“!

Ime: 27.11.18 o. Protic i Patrijarh Bogoslovija; Opis: "27.11.18 o. Protic i Patrijarh Bogoslovija". Tip: audio/mpeg

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej, u pratnji Preosvećenog vikarnog Episkopa remezijanskog g. Stefana (Šarića), posetio je u utorak 27. novembra 2018. godine na Božićne poklade, Bogosloviju Svetoga Save u Beogradu, jednu od najuglednijih obrazovnih institucija naše Crkve, nastavljajući tako decenijsku tradiciju posete, blagosiljanja i poučavanja učenika ove škole uoči Božićnog posta.

Svjatjejšeg Patrijarha Irineja, vikarnog Episkopa Stefana, profesore, goste i učenike, pozdravio je najpre domaćin, rektor Bogoslovije Svetoga Save protojerej-stavrofor dr Dragan Protić, koji je podvukao značaj dolaska Patrijarha Irineja na pokladno veče i istakao koliku to radost, čast, ali i obavezu predstavlja za sve profesore i učenike.

Podsetivši da je Patrijarh Irinej bio i profesor i rektor Bogoslovije, rektor o. Protić je zamolio Svjatjejšeg da svojom mudrom rečju ohrabri i pouči decu „koja svojim životom i radom treba da opravdaju to poverenje koje im je Crkva dala da budu učenici ove Bogoslovije“. Podsetivši na vreme koje je proveo u Prizrenu i u Bogosloviji, Patrijarh Irinej je ukazao da je velika razlika u uslovima školovanja nekada i danas. „Vaš glavni razlog zašto ste ovde jeste da nešto naučite i da to postane deo vašega života, jer Bogoslovlje nije samo nešto što se govori samo jezikom, već i srcem i dušom i životom.

Hrišćanstvo nije nikakva filosofija i neka teorija – to je život“ rekao je Patrijarh Irinej. Svjatjejši je posebno naglasio da „sva dubina i smisao našega života nije ukazana samo knjigom, nego i živim primerima – svetiteljima iz hrišćanske Crkve ali i iz našega naroda, tako da nema potrebe da biramo kojim putem da idemo“. „Ne trošite vreme uzaludno“, upozorio je Svjatjejši učenike, rekavši da je vreme vrednije od novca, jer „propušteno vreme, bez knjige i učenja – nikada ne može da se obnovi“.

Patrijarh Irinej je podsetio na smisao posta, obuzdavanje telesnih strasti i duhovno napredovanje i dao očinski savet: da se vreme dobro koristi za učenje, obavezno bar jednog stranog jezika, da se „prati život savremenog sveta, razvoj nauke i da se to koristi radi svoje vere, ali još više, radi vere drugih“.

Za informacije, zvučni zapis i fotografiju sa ovog lepog i tradicionalnog sabranja, blagodarimo đakonu mr Bošku Saviću, profesoru Bogoslovije Svetoga Save i profesoru mr Aleksandru Vujoviću, profesoru i predstavniku Bogoslovije Svetoga Petra Cetinjskog na Cetinju i uredniku Katihetskog programa radija „Svetigora“.

Izvor: Radio „Slovo ljubve“