Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej: Kada smo bliski Bogu onda smo deca Božja, a tada smo najbliži jedni drugima

Ime: 07.09.2020 Patrijarh besjeda; Opis: Kada smo bliski Bogu onda smo deca Božja, a tada smo najbliži jedni drugima Tip: audio/mpeg

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej služio je 6. septembra 2020. godine svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Atanasija Velikog u beogradskom naselju Plavi horizonti.

Sasluživali su protojerej-stavrofor Božo Bakajlić, arhijerejski namesnik zemunsko-novobeogradski; jerej Anđelko Doder, starešina hrama; protođakon Stevan Rapajić i đakon Radomir Vrućinić, profesor Bogoslovije Sveti Sava u Beogradu.

Na kraju svete Liturgije, po blagoslovu patrijarha Irineja, služen je moleban i priziv Svetog Duha povodom početka nove školske godine. U nastavku sabranja Patrijarh je proizneo besedu o blagodrnosti i blagodati Božjoj:

-Sve što vidimo svojim očima, i ono što ne vidimo, sve je to dar Božji nama ljudima. Zato smo pozvani da Gospodu blagodarimo na svemu. Najveći dar od svih darova koje nam je Gospod dao zaparavo je ovaploćenje Gospoda Isusa Hrista. Jer Gospod Hristos nam je pokazao pravi put našeg života i otkrio smisao našeg života. To je i razlog zašto treba da smo uvek blagodarni Gospodu Bogu, a tamo gde je blagodarnost tamo je i blagoslov Božji, zaključio je patrijarh Irinej i napomenuo:

-Danas smo se pomolili Gospodu da otkrije deci um i razum da shvate ono što im se predaje u školi. Neka Gospod blagoslovi našu decu i nastavnike da budu nadahnuti Duhom Svetim kao nekada apostoli, da bi sve što uče bilo na korist i ličnu i narodnu.

Bogosluženju su molitveno prisustvovali princ Filip Karađorđević i princeza Danica.

foto: Jovan Pešić

Izvor: Radio Slovo ljubve