Patrijarh Medakovic

Patrijarh Irinej: Svetim Pričešćem osmišljavamo naš život

Ime: 11. 10. 2020 Patrijarh Medakovic; Opis: Svetim Pričešćem osmišljavamo naš život Tip: audio/mpeg

U nedelju osamnaestu po Duhovima, 11. oktobra, 2020. godine, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu posvećenom Sv. Jovanu Vladimiru u beogradskom naselju Medaković. Na kraju Svete Liturgije Patrijarh Irinej je osvetio novoizgrađenu kapelu za paljenje sveća.

U svojoj liturgijskoj omiliji Patrijarh Irinej je poučio sveštenstvo i verni narod o smislu današnjeg pročitanog Jevanđelja. Tom prilikom je Patrijarh Irinej istakao da nas današnje Jevanđelje uči da sve ono što u životu činimo činimo samo blagoslovom Božijim: „jer ne možemo ništa učiniti vredno i veliko i trajno bez blagoslova Božijeg. A sve ono što činimo sa blagoslovom Božijim donosi nam veliki uspeh.“ Zato za svako naše delo treba da tražimo blagoslov Božiji, a to su činili i svi svetitelji u našoj Crkvi.

Njegovoj Svetosti Patrijarhu Irineju sasluživali su: protojerej – stavrofor Branko Topalović, jereji Dragan Šovljanski i Aleksandar Lučić i protonamesnik Igor Lukić, protođakon Stevica Rapajić i đakoni Miroslav Mitrović i Milojko Topalović. Svetoj arhijerejskoj Liturgiji pored mnogobrojnog vernog naroda prisustvivala su i deca polaznici verske nastave iz OŠ „Branislav Nušić“ sa Voždovca, sa svojim veroučiteljem Vladimirom Radovićem.

Za svoj nesebičan trud, ljubav i brigu prema Crkvi Sveti Arhijerejski Sinod odlikovao je ordenom Sv. kralja Milutina privrednike gospodina Stevana Micića i gospodina Žarka Ristića iz Beograda. Gospodin Stevan Micić je pored nesebične ljubavi prema Majci Crkvi i veliki humanitarni trudbenik posebno kada su u pitanju bolesni i nemoćni. Naročitu pažnju gospodin Micić posvećuje domovima i školama za nezbrinutu decu kao i školama za decu ometenu u razvoju „Dragan Hercog“ i „Miodrag Matić“.

Gospodin Žarko Ristić sa svojom porodicom, takođe je veliki priložnik hrama, a njegovim trudoljubljem u hram je donešena, sa tronom, na veliku molitvenu radost svih vernih, ikona Presvete Bogorodice Mlekopitateljice. Darežljivost g. Ristića poznata je i prepoznata u mngobrojnim manastirima i crkvama širom naše zemlje.

Nakon osvećenja kapele za paljenje sveća Patrijarh Irinej je počasnim gramatama za iskazanu ljubav prema crkvi odlikovao profesora Pravnog fakulteta Dalibora Đukića, mašinskog inženjera Milorada Pucarevića, diplomiranog politikologa za međunarodne poslove i sekretara za kulturu u Upravi grada Beograda Andriju Bojanića, spcijalistu interne medici dr Bojana Janoševića, crkvenjaka pri hramu sv. Jovana Vladimira Zorana Blagojevića, arhitektu i projektanta hrama sv. Jovana Vladimira i kapele Ljubicu Bošnjak, rukovodioca javnog osvetljenja i energetike grada Beograda Vladimira Đorđevića, izvođača radova na izgradnji kapele Miloša Medića, rukovodioca službe za transport građevinske mehanizacije JKP „Beograd – put“ Gorana Janjićijevića, ing. Petra Kovačeva i privrednike: Aleksandra Kragovića, Filipa Košanina, Đorđa i Slavišu Nestorovića, Sašu Joksimovića, Slavka Boškovića i Mihajla Popovića.

Izvor: Radio Slovo Ljubve

Foto: Marko Vesić