Patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije: Čovek ne može da crpe svoj život iz prolaznog, nego isključivo iz zajednice sa Bogom

Ime: 25. 04. 2021 PATRIJARH PORFIRIJE; Opis: Patrijarh Porfirije Tip: audio/mpeg

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je 25. aprila 2021. godine, na praznik Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim – Cveti, svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

– Gospod Isus Hristos nije bio očekivani mesija koji je veliki vojskovođa i vladar, jer blagodat Božja ne menja svet spolja, a Bog ne želi robove i pokorne sebi ljude. Gospod Isus Hristos ide pobedonosno i trijumfalno kroz Galileju ka Judeji i prolazi kroz Vitaniju. I kroz tu priču vidimo da u životu Hristovom ništa nije slučajno, a isto tako ni u našim životima ništa nije slučajno, rekao je patrijarh Porfirije, naglasivši da je u Vitaniji Gospod vratio u život Lazara koji je već četiri dana bio porobljen smrću:

– Hristos je namerno sačekao četiri dana dok nije došao ka svom prijatelju koji je već bio umro. Cilj tog čina bio je u tome da se svi uvere da je on zaista mrtav da neko ne bi posumnjao u taj čin. A Gospodnji plač nad umrlim prijateljem potvrda je nama da smrt nije nešto što je prirodno, nije nešto što nam je od Boga dato, poučio je patrijarh Porfirije.

– Prošavši kroz Vitaniju, Gospod ulazi u Jerusalim gde ga dočekuje mnoštvo naroda. Došli su svi u oduševljenju smatrajući da je to onaj Mesija kojeg su čekali. Ali oni su čekali velikog vojskovođu da pokori sve narode sveta. Očekivali su Mesiju kao zemaljskog cara. Uz pomoć koga oni treba da upravljaju svetom. Međutim, na iznenađenje svih došao je Mesija ne uz trube i fanfare nego na skromnom magaretu. Time je Gospod Hristos pokazao da je Bog stvorio čoveka po svojoj slici i prilici kao slobodno biće da bi čovek slobodno odgovorio na beskrajnu ljubav i milosrđe Božje. Na taj način čovek odgovara na ljubav koja spasava čitav svet i spasava sve ljude, ali ne nasilno. Ne tako što se spasenje nameće, nego tako što se ono ljubavlju i verom usvaja, zaključuo je patrijarh Porfirije.

Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Porfiriju sasluživali su jeromonah Sava (Bundalo), jerej Arsen Milovanović, protođakon Damjan Božić i đakon Radomir Vrućinić, ipođakoni Vladimir Jelić i Njegoš Stikić, kao i čtečevi Andrej Jelić i Pavle Jovanović.

Izvor: Radio Slovo ljubve