Patrijarh Porfirije na slavi Sabornog hrama

Patrijarh Porfirije na slavi Sabornog hrama

Ime: 21 11 2021 arandjelovdan patrijarh; Opis: "21_11_2021_arandjelovdan_patrijarh". Tip: audio/mpeg

U Nedelju 22. po Duhovima, na dan kada naša Sveta Crkva proslavlja Sabor Svetog Arhangela Mihaila, 21. novembra 2021. godine, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu u Beogradu. Njegovoj Svetosti sasluživalo je sveštenstvo AEM i Ruske pravoslavne crkve.

Nakon pročitanog Svetog Jevanđelja Patrijarh Porfirije je u svojoj besedi pojasnio današnju jevanđelsku priču o bogatašu i ubogom Lazaru, rekavši da ako površno sagledamo ovu priču možemo pomisliti da će siromašan čovek po svaku cenu doživeti radost Carstva Nebeskog i biti pomilovan, a da svako ko je stekao i koji je bogat neće videti lica Božijeg. „Hristos nije revolucionar koji menja ekonomske i socijalne uslove života i poredak“, istakao je Patrijarh Porfirije dodajući da će onom koji se udubi u Jevanđelje biti jasno o čemu tu Gospod govori, biće mu jasno na šta poziva i na kraju biće mu jasna ova priča.

„Gospod poziva na unutarnji preobražaj, poziva na ljubav i u toj reči je sve kazano“. Od čovekove slobode zavisi kakav odnos on ima prema onome što je stekao, naveo je Patrijarh, pojašnjavajući da „Gospod poziva na tu vrstu preobražaja, na unutrašnji preporod, na odnos prema onome što je stekao da u isto vreme bude svesan da je i to dar Božiji.

Patrijarh Porfirije je pojasnio da je Lazar proslavljen zato što iako je bio siromašan njegovo srce je iznutra bilo milostivo, „Nije bilo ispunjeno ni zavišću ni osuđivanjem, nije bilo ispunjeno egoizmom u odnosu na ovoga koji je imao“.

Osvrnuvši se na drugi odlomak iz Svetog Jevanđelja Patrijarh Porfirije je naglasio da Gospod podseća na to da treba da slušamo Njegove apostole, jer ko sluša Njegove apostole sluša zapravo samu reč Gospodnju. „Drugim rečima ko sluša Jevanđelje Hristovo koje propoveda crkva, taj je poslušan Bogu i taj nema potrebe za nekim spoljašnjim dokazima, za čudima koja ponekad nasilno proizvode pogrešnu veru kod ljudi“, naveo je Patrijarh dodajući da čuda deluju najčešće na razum i na logiku i onda mi na tom racionalnom nivou prihvatamo Boga.

„Jevanđelje nam nije dato da ga razumemo nego da se mi kroz Jevanđelje, kao ogledalo, kao sistem vrednosti preumimo i zato je važno da znamo šta je jevanđelski sistem vrednosti“, poučio je Patrijarh Porfirije.

Prisutnom vernom narodu Patrijarh je poručio da nas Gospod ne poziva na to da kao cilj svog života postavimo izmenu okolnosti, menjanje spoljašnjeg sveta u kojem živimo, nego preumljenje unutarnjeg poretka, a to je pokajanje.

Na kraju Svete Liturgije Patrijarh Porfirije je osveštao slavsko žito i prerezao slavski kolač.

Današnju svečanost je svojim pojanjem uveličalo Prvo beogradsko pevačko društvo pod rukovodstvom dirigenta Svetlane Vilić.

Izvor: Radio Slovo ljubve

Foto: Jelena Pavlović