Патријарх Порфирије

Катедра: Патријарх Порфирије- “Пост је пут слободе”

Име: 16. 03. 2022-KATEDRA- Patrijarh Porfirije-O postu; Опис: Патријарх Порфирије-Пост је пут слободе Тип: audio/mpeg

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије одржао је, у уторак 15. марта 2022. године, прво предавање, у низу великопосног циклуса предавања у крипти Храма Светог Саве, на тему “Пост – врлина која преображава човека”.

 

Патријарх Порфирије је у свом предавању о посту појаснио смисао нашег телесног поста указујући да је он додатак духовног поста, јер човек је створен као спојено телесно и духовно биће. Пратећи историју стварања света и човека, Патријарх је указао на чињеницу поста као Божије установе која је требала да усавршава човека. Кроз примере Старог и Новог завета патријарх Порфирије је показао тесну везу између поста као телесне вежбе усавршавања и усавршавања у духовном подвигу.

У препуној крипти Храма Светог Саве предавању су присуствовали и Преосвећена господа викарни епископи Патријарха српског ремезијански Стефан, топлички Јеротеј, хвостански Јустин, марчански Сава, протосинђел Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије, протосинђел Нектарије, главни секретар Светог Архијерејског Синода, др Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, ђакон Радомир Врућинић, ректор Богословије “Свети Сава”, многобројно свештенство и монаштво.

Извор: Радио Слово Љубве

Фото: Марко Весић