Patrijarh Porfirije stigao u Crnu Goru

Patrijarh Porfirije stigao u Crnu Goru – “Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje”

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije stigao je danas u 13.30č (4. septembra 2021. godine) u dvodnevnu posjetu Crnoj Gori, što je njegov prvi dolazak otkako je izabran za predstojatelja Srpske pravoslavne crkve

 

Patrijarha Porfirija na podgoričkom aerodromu dočekali su Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije i Njegovo preosveštenstvo izabrani Episkop budimljansko-nikšićki g. Metodije sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke.

Svečani doček Patrijarha Porfirija biće upriličen večeras u 18 časova u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, gdje će biti služena svečana doksologija i večernja služba. Nakon toga slovo dobrodošlice će proiznijeti Visokopreosvećeni novoizabrani Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Joanikije, a nakon njega sabranje će blagosloviti i besjedom se obratiti Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Poslije njihovog obraćanja na bini ispred hrama uslijediće bogat kulturno-umjetnički program koji će početi projekcijom dokumentarnih filomova: “Litije” i “Mitropolit Joanikije”. U programu će učestvovati: guslar Đoko Koprivica, foklorni ansambl narodnih igara i pjesama „Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, Danica Crnogorčević, Branka Zečević, Fenečki biseri, frulaš Radovan Suknović, Beogradski sindikat i Neverne bebe.

Zbog epidemioloških mjera, koje propisuje Ministarstvo zdravlja, večernja služba i kompletna svečanost biće napolju na velikoj bini ispred Sabornog hrama.

Predstojatelj Srpske pravoslavne crkve doputovao je u Crnu Goru povodom ustoličenja izabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija, koje će se obaviti sjutra u Cetinjskom manastiru nakon Sveta arhijerejske liturgije koju će služiti Patrijarh srpski g. Porfirije sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih crkava.

Vesna Dević

Foto i video: Boris Musić