Митрополија загребачко љубљанска

Патријарх Порфирије у посјети Банији и Загребу

Име: 28.02.2021 Patrijarh Zagreb; Опис: Патријарх Порфирије у посјети Банији и Загребу Тип: audio/mpeg

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије учинио је у недјељу 28. фебруара прву канонску посјету Епархији пакрачко-славонској Поводом доласка Његове Светости у манастиру јасеновачких мученика служена је свечана доксологија.

Патријарх Порфирије: У Загребу сам доживио љубав на сваком кораку

Божанствену Литургију, прву у загребачком Саборном храму Преображења Господњег од како је изабран за поглавара Срспке Православне Цркве, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 28. фебруау, на Недељу блудног сина. Саслуживали су Преосвећени Епископ бихаћко-петровачки Сергије и свештенство загребачког Саборног храма.

По отпусту свете Литургије, Патријарх се обратио литургијском сабрању и исказао благодарност Богу и саборским оцима који су га изабрали и узвели на трон светих и великих предстојатеља Српске Цркве, подвижника и служитеља Божјих, на челу са Светим Савом.

Његова Светост Патријарх је говорио и о свом доласку на трон загребачко-љубљанских митрополита 2014. године и казао да је када је дошао у Загреб осећао страх, јер је дошао у непознату земљу и простор, ”у времену ком је непосредно претходило безумље.

Патријах је рекао да због свега тога осећа дужност да макар сваког дана каже по једно Господе помилуј ”за православне Србе у Хрватској и за све људе у Хрватској, са жељом да Христов мир, Христова љубав буду садржаји живота свих људи”.

Патријарх је казао да ће остати администратор Епархије загребачко-љубљанске онолико колико то буде воља Светог Архијерејског Сабора и нагласио да се раније трудио, али и да ће се још више у будућности трудити да ништа и ни о чему не одлучује сам, него да све буде израз саборне воље. Највише ће бити у Београду, али ће долазити и у Загреб, па ће бити прилике за разговор, заједничку молитву па и ”да се једни другима пожалимо”.

На крају је Патријарх рекао да је чуо вест о упокојењу градоначеника Загреба Милана Бандића. ”Без улажења у политику, јер то нам није својствено, а и не разумемо се у то, дужни смо да кажемо да је он био пријатељ православних Срба и свих људи града Загреба и шире од тога, али и мој лични пријатељ., казао је Његова Светост Патријарх српски г. Порифирје.

Патријарх Порфирије: Рачунајте на нас, ту смо са вама. Патријарх Порфирије и епископ Герасим испоручили помоћ пострадалим у земљотресу на Банији

Ваша мука је и наша мука, а ваша радост и наша радост, казао је Патријарх Порфирије Банијцима који су у децембарском земљотресу остали без крова над главом и најавио своју још већу присутност на страдалом подручју.

Патријарх Порфирије је јуче у својој првој пастирској посети од када је изабран за поглавара Српске Православне Цркве, обишао село Мајске Пољане, место крај Глине, тешко погођено земљотресом 29. децембра 2020. године. У земљотресу су многе куће сравњене са земљом, док су друге небезбедне за живот.

Још увек су у току хуманитарне акције Епархије загребачко-љубљанске и Српског народног вијећа, под називом ”Банија је наша кућа”. У пратњи Његове Светости Патријарха налазили су се и Епископ горњокарловачки Герасим, многи свештеници епархија загребачко-љубљанске и горњокарловачке, волонтери и новинари.

Након разговора са породицом Куколеча, Патријарх им је рекао да зна да је помоћ, која им је до сада стизала, само прва помоћ, и да ”тек предстоји да се све обнови. Рачунајте на нас, ту смо са вама”, казао је.

У обраћању новинарима, испред дома породице Куколече, која је привремено смештена у контејнеру за становање, Патријарх је казао да се Црква трудила да буде уз оне кojимa je пoтрeбнa пoмoћ.

Рекао је да је свестан дa je рeч o првoj пoмoћи и дa прaви aнгaжмaни тeк прeдстoje. Подсетио је да је, на челу са влaдикoм Гeрaсимoм и уз пoмoћ многих дoбрих људи, те Грaдa Бeoгрaдa, Црква успела дa сaбeрe oдрeђeнa срeдствa и oбeзбeди нeштo вишe oд стo кoнтejнeрa. Исказао је нaмeру дa се помогне поправак не само кућа, већ и пoмoћних oбjeката у којима људи држе стoку.

Након обиласка домова пет породица у Мајским Пољанама, Патријарх и Епископ Герасим су, у бази Цивилне заштите Лекеник, заједно са потпредседником Владе Републике Хрватске, Борисом Милошевићем, присуствовали испоруци двa већа и чeтири мaњa кoнтejнeрa, које су донирали Епархија загребачко-љубљанска и Амбaсaда Републике Србиje у Зaгрeбу.

Патријарх Порфирије је нajaвиo и дa ћe, уз пoмoћ Епискoпa Гeрaсимa, свештенства и вoлoнтeрa, бити joш присутнији нa стрaдaлoм пoдручjу и тo нe сaмo мoлитвoм и душoм, нeгo и физички.

На информацијама и тонском запису благодаримо ТВ ,,Храм“ , интернет сајтовима СПЦ и Митрополије загребачко-љубљанске.