Патријарх Велика субота

Патријарх Порфирије: „Већ данас ми учествујемо у васкрсењу из мртвих, већ данас учествујемо у Животу”

Име: 01.05.21. Patrijarh Porfirije na Veliku Subotu; Опис: Већ данас ми учествујемо у васкрсењу из мртвих, већ данас учествујемо у Животу Тип: audio/mpeg

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је Свету архијерејску Литургију на Велику Суботу, 01. маја 2021. године, у параклису Православног богословског факултета Универзитета у Београду посвећеног Светом Јовану Богослову.

У Велику Суботу служена је Литургија Св. Василија Великог спојена са вечерњем богослужењем. Вечерње богослужење је отпочело Псалмом којег је прочитао Његова Светост Патријарх Порфирије, затим су током вечерњег прочитани старозаветни Паримеји, да би врхунац вечерњег било пресвлачење тамних богослужбених одежди у светле.

„Велика Субота је дан радости, иако је Црква устројила да се до Свете Литургије пости, јер то још увек припада Великом Петку. Дану када је човек показао своје најмонструозније зло, своју најмонструознију и најодвратнију страну. А то је да и поред тога што је спреман да другом човеку чини највећа злодела, показао је да је спреман да и Живога Бога, који је љубав по својој природи, Бога који је Спаситељ, да распне, да убије“, рекао је Патријарх Порфирије у својој беседи указујући да смо јуче, на Велики Петак, више били опхрљени емоцијама жалости, јер без обзира на наш труд, свако од нас може да се упореди са она два разбојника који су разапети били са Христом.

„Сви који су слушали реч Христову пратећи га увидели су да нешто није уобичајено и очекивали су много од Њега. Међутим, Он је пострадао и умро на крсту. Сви су се разбежали, сви су га оставили, осталo je само неколико жена. Управо оне жене којима ће се Васкрсли Господ првима јавити, онима које ће бити благовеснице васкрсења Његовог“, рекао је, између осталог, Патријарх Порфирије закључујући да „на Велику Суботу ми ишчекујемо испуњење Његових речи, а оне су се већ испуниле. Јер он је сишао у ад, заправо, нечастиве демонске силе су прогутале мамац. Заправо, прогутале су, узеле су у своје чељусти Онога који ни на који начин није сужањ времена и простора, пролазности, па ни смрти. Који ни на који начин не може бити подређен нечистим силама. А Он ушавши у ад већ сада са собом кида окове ада и све оне од Адама и Еве до наших дана праведнике који су чезнули за истином за вечношћу за љубављу узима у своје наручје и уноси на тај начин у тајну Царства Небеског“.

(Вест у изради)

Извор: Радио Слово љубве

Фото: Марко Весић