Patrijarh Velika subota

Patrijarh Porfirije: „Već danas mi učestvujemo u vaskrsenju iz mrtvih, već danas učestvujemo u Životu”

Ime: 01.05.21. Patrijarh Porfirije na Veliku Subotu; Opis: Već danas mi učestvujemo u vaskrsenju iz mrtvih, već danas učestvujemo u Životu Tip: audio/mpeg

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju na Veliku Subotu, 01. maja 2021. godine, u paraklisu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu posvećenog Svetom Jovanu Bogoslovu.

U Veliku Subotu služena je Liturgija Sv. Vasilija Velikog spojena sa večernjem bogosluženjem. Večernje bogosluženje je otpočelo Psalmom kojeg je pročitao Njegova Svetost Patrijarh Porfirije, zatim su tokom večernjeg pročitani starozavetni Parimeji, da bi vrhunac večernjeg bilo presvlačenje tamnih bogoslužbenih odeždi u svetle.

„Velika Subota je dan radosti, iako je Crkva ustrojila da se do Svete Liturgije posti, jer to još uvek pripada Velikom Petku. Danu kada je čovek pokazao svoje najmonstruoznije zlo, svoju najmonstruozniju i najodvratniju stranu. A to je da i pored toga što je spreman da drugom čoveku čini najveća zlodela, pokazao je da je spreman da i Živoga Boga, koji je ljubav po svojoj prirodi, Boga koji je Spasitelj, da raspne, da ubije“, rekao je Patrijarh Porfirije u svojoj besedi ukazujući da smo juče, na Veliki Petak, više bili ophrljeni emocijama žalosti, jer bez obzira na naš trud, svako od nas može da se uporedi sa ona dva razbojnika koji su razapeti bili sa Hristom.

„Svi koji su slušali reč Hristovu prateći ga uvideli su da nešto nije uobičajeno i očekivali su mnogo od Njega. Međutim, On je postradao i umro na krstu. Svi su se razbežali, svi su ga ostavili, ostalo je samo nekoliko žena. Upravo one žene kojima će se Vaskrsli Gospod prvima javiti, onima koje će biti blagovesnice vaskrsenja Njegovog“, rekao je, između ostalog, Patrijarh Porfirije zaključujući da „na Veliku Subotu mi iščekujemo ispunjenje Njegovih reči, a one su se već ispunile. Jer on je sišao u ad, zapravo, nečastive demonske sile su progutale mamac. Zapravo, progutale su, uzele su u svoje čeljusti Onoga koji ni na koji način nije sužanj vremena i prostora, prolaznosti, pa ni smrti. Koji ni na koji način ne može biti podređen nečistim silama. A On ušavši u ad već sada sa sobom kida okove ada i sve one od Adama i Eve do naših dana pravednike koji su čeznuli za istinom za večnošću za ljubavlju uzima u svoje naručje i unosi na taj način u tajnu Carstva Nebeskog“.

(Vest u izradi)

Izvor: Radio Slovo ljubve

Foto: Marko Vesić