Patrijarh Porfirije

Патријарх Порфирије: Живимо у свету који нема апсолутну вредност

Име: 11. 07.2021 patrijarh Porfirije; Опис: Патријарх Порфирије Тип: audio/mpeg

У недељу трећу по Духовима, 11. јула 2021. године, када прослављамо Св. Преподобне мученике дабробосанске и милешевске, Његова светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је Светом архијерејском литургијом у Храму Светог Великомученика кнеза Лазара на Звездари. Патријарху Порфирију саслуживали су Његово преосвештенство викарни Епископ г. Јеротеј, изабрани викарни Епископ г. Сава (Бундало), протојереј – ставрфор Драгослав Стикић, јереј Срећко Богићевић и ђакони Радомир Врућинић, Ивица Чаировић, Мирослав Николић и јерођакон Силуан (Поповић) сабрат манастира Григоријата на Светој Гори.

Тумачећи одломак прочитаног Јеванђеља по Матеју Патријарх Порфирије је указао да је то део из познате беседе на Гори. „То је беседа коју је записао Свети Апостол и Јеванђелист Матеј, или боље речи, сабрао читаву науку Христову, систематизовао и приказао као беседу коју је Господ одржао на некој Гори“, рекао је Патријарх Порфирије напомињући да је очигледно да Матеј ту жели да: „покаже, да као што је некад Мојсије добио заповести од Бога на Гори Синај и као што је успостављен и запечаћен ту Стари завет, сада имамо новог Мојсија, имамо Господа Христа који такође на једној Гори саопштава своју науку и приказује је као Нови завет, као ново време, приказује и описује Ново царство и новог човека“.

“Ми смо у тој беседи чули да је око оно чиме ми долазимо у додир са светом”, рекао је Патријарх Порфирије, истичући да уколико је око замућено онда оно не може приказати истину света онакву каква она јесте.

„Ми живимо у свету који нема апсолутне вредности, или боље речи који све релативизује. Штавише, онда када релативизује нешто што је Богом устројено и дато, одређену чињеницу, да не кажем истину, онда то релативно смешта у законе и правила. И позива све да се правилима и законима покоравају. А ти закони и та правила су заправо извитоперили оно што је Богом дано, оно што је благословено“, напоменуо је у својој беседи Патријарх Порфирије и истакао да: „не постоји лоша и добра природа, постоји само добра природа. Јер све што је Бог саздао је добро, али постоји лош и добар став, лош и добар избор. Постоји лоша употреба те природе коју смо добили, постоји погрешна употреба природе коју смо добили, а онда и погрешно наметање те погрешне природе и начина на који ми ту природу видимо другима“.

“Зато наше унутарње око, наша душа треба да буде чиста, треба да има критеријум”, наставио је Патријарх Порфирије, истакавши да је мера за душу сам Христос. „Онда када је Христос наша мера, и онда када се трудимо да будемо у заједници са Њим, без обзира колико смо слаби и немоћни, онда видимо свет око себе, видимо Бога, видимо људе, видимо сами себе, онаквима каквима нас је Бог устројио. Видимо своје природно, ако хоћете, нормално и здраво стање. И зато не можемо имати више критеријума и више мерила“, рекао је Патријарх Порфирије указујући да то значе речи да не можемо служити два господара.

У речима Господњим „да не можемо служити Богу и мамону“, мамон није ништа друго него идол, поручио је Патријарх Порфирије указујући да је мамон: „идол који ми стварамо и коме се клањамо везано за овај свет, за мерила и критеријуме овога света“. „Два господара, два критеријума, два мерила, два јеванђеља не можемо имати, јер то не постоји. Постоји само једно Јеванђеље и један Христос. И отуда знамо шта је наша мера, знамо шта је истинито. Није неопходно да нам други да нам они саопштавају шта је то Јеванђеље, шта је то Црква и ко смо то ми. Јер ми немамо више господара“, рекао је Патријарх Порфирије истичући да: „живећи у овом свету позвани смо и хоћемо да поштујемо законе и правила, али исто тако знамо да се већма Богу треба покоравати него људима“.

Извор: Радио Слово љубве

Фото: Марко Весић