Maj 2019 Promocija Sabranih Djela Mitropolita Amfilohija U Beogradu 13

Patrijarh srpski Porfirije: Djela Mitopolita Amfilohija su produženo Jevanđelje Gospoda Isusa Hrista

Ime: 20.02.2021. Mitropolit Porfirije na promociji knjige izabranih djele Mitropolita Amfilohija; Opis: Djela Mitopolita Amfilohija su produženo Jevanđelje Gospoda Isusa Hrista Tip: audio/mpeg

Izdavačko-informativna ustanova Mitropolije crnogorsko-primorske „Svetigora“ je 16. maja 2019. u Beogradu predstavila komplet Izabranih djela blaženopočivšeg Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog dr Amfilohija.

Na promociji su govorili tadašnji Mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr Porfirije, Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, akademik Matija Bećković, prof. dr Milo Lompar i u ime redakcije Želidrag Nikčević.

Ovom prilikom je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebečko-ljubljanski Porfirije naglasio da iza ovih knjiga stoji jedan u pravom smislu te riječi duhovni gorostas.

Vladika je na početku svog obraćanja sa prisutnima podijelio sjećanje da je kao student treće godine Filosofskog fakulteta posjećivao predavanja širom Beograda. Tada se kod njega iskristalisao stav da bi volio da se bavi teologijom, a poslije jednog predavanja Mitropolita Amfilohija na Bogoslovskom fakultetu osjetio je lično unutarnje prosvetljenje – čuo glas da mora da upiše Bogoslovski fakultet, što je i učinio.

Bila su to vremena, po njegovom kazivanju, kada se naš narod budio s jedne strane iz letargije bogozaborava, a s druge strane prevazilazio u sebi bogoborstvo gdje, pored nekoliko velikih imena i otaca naše Crkve jedno od najvažnijih mjesta zauzima upravo Mitropolit Amfilohije.

„Naš Gospod je rekao Idite i propovjedajte Jevanđelje i krštavajte sve narode u ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Dakle nije rekao idite i pišite knjige, zato kada stojimo pred ovolikim hiljadama stranica neko se može zapitati gdje je tu poslušnost toj riječi Božijoj i da li su ove knjige, ispisane ljubavlju i vjerom Mitropolita Amfilohija, u suprotnosti sa tom riječju Hristovom. Naravno da nije u suprotnosti sa riječju koju je Gospod uputio svojim apostolima, jer pored toga stoji i ona: riječi lete, ono što je zapisano ostaje.“

Ono što je kvintesencija svih stranica Izabranih djela Mitropolita Amfilohija je, po mišljenju Vladike Porfirija, upravo u skladu sa tom riječju Hristovom:

„Iako je Mitropolit Amfilohije stupio na srpsku scenu kao doktor nauka, dakle kao naučnik, ta njegova prva knjiga, ali i sve potonje stranice koje su ispisane, jesu u pravom smislu te riječi nauka. Ali ne nauka onako kako smo često navikli da je razumjevamo u sholastičkom smislu te riječi, ne nauka koja je sama sebi cilj i nema veze sa životom njegovim prije svega, a onda i šire životom Crkve Hristove. Riječi sve od prve do poslednje, koje se nalaze u ovih 37 tomova, imaju neraskidivu vezu sa životom Crkve i nisu ništa drugo nego upravo u službi krštavanja svih naroda u ime Oca i Sina i Svetoga Duha.“

Vladika Porfirije je naglasio da riječ zapisana u ovim knjigama, nije riječ Mitropolita Amfilohija. To su riječi Gospoda Isusa Hrista Spasitelja našeg i samo u tom smislu su i riječi Mitropolita Amfilohija:

„To znači da su to riječi koje nisu proistekle iz intelektualnih promišljanja, gimnastika i akrobacija, nego prije svega iz njegove žive, plamene, ognjene, kako je rekao vladika Joanikije, vjere. Siguran sam da će svako ko otvori bilo koju stranicu ove knjige, čuti glas Mitropolita Amfilohija, ali će iza njegovog glasa, još gromoglasnije, čuti riječ Božiju – riječ Hristovu. Zato slobodno mogu da kažem da su ove knjige Jevanđelje Hristovo, ili bolje reći produženo Jevanđelje Gospoda našeg Isusa Hrista“, zaključio je visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr Porfirije.