Patrijarsi Vracar

Патријарси антиохијски Јован и Српски Иринеј началствовали Литургијом у крипти Храма Светог Саве у Београду

Име: 14.10.2018. patrijarh antiohijski; Опис: Патријарси антиохијски Јован и Српски Иринеј началствовали Литургијом у крипти Храма Светог Саве у Београду Тип: audio/mpeg

Његово Блаженство патријарх антиохијски и свега Истока Јован X началствовао је данас светом архијерејском Литургијом у цркви Светог Лазара Косовског у крипти Храма Светога Саве. Његовом Блаженству патријарху антиохијском Јовану X саслуживао је Његова Светост патријарх српски Иринеј, клирици Антриохијске патријаршије, и свештенство наше цркве.

На крају Литургије Патријарх српски Иринеј се обратио гостима из Антиохијске патријаршије. Потом Његова Светост је одликовао Блажњејшег патријарха др Јована Орденом Светога Саве првог степена. Патријарх Иринеј је поклонио Патријарху др Јовану и архијерејске панагије и икону Светог Јована Претече.

Затим се обратио Патријарх Јован на почетку на арапском да би остатак говора прочитао на српском Његово Преосвештенство епископ новосадско-бачки др Иринеј. На самом крају сабрања у крипти Светосавског Храма Патријарх Јован поклонио је архијерејско жезло Патријарху Иринеју, израђено у Дамаску за Свјатјејшег.

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока Јован X посетио је јуче цркву Ружицу на Калемегдану и Православни богословски факултет Универзитета у Београду. У параклису Православног богословског факултета посвећеном Светом Јовану Богослову уз молитвено присуство Његове Светости Патријарха српског Иринеја и Његовог Блаженства Патријарха др теологије Јована X вечерњу службу служио је архимандрит Прокопије (Тајар), докторанд Богословског факултета, уз саслужење клирика Српске Православне Цркве – професора Богословског факултета – и клирика Антиохијеске Патријаршије, док је појао византијски хор студената Факултета.

У своме обраћању Блажњејши Патријарх др Јован је заблагодарио на срдачном пријему од стране професорског кадра, не кријући одушевљење византијским студентским хором. Параклис, и уопште атмосфера, рекао је Патријарх др Јован, га је вратило у његов факултет Светог Јована Дамаскина у Балманду, где је параклис Светог Дамаскина.