протојереј ставрофор Милета Кљајевић

Петровдан прослављен у храму под Горицом

Светом Литургијом у подгоричком храму Великомученика Ђорђа, прослављен је Петровдан, којим се завршава Апостолски Пост, који је трајао три недеље.

 

Светим Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја Јована Радовића и ђаконе Ивана Црногорчевића и Луке Павићевића; док је молитвено учествовао дугогодишњи старешина овог древног храма, прота Милун Фемић.

На литургијске возгласе одговарали су појци овог  храма, праћени верним народом Божијим.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима се у храму Господњем обратио, началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић:

“Иако Апостоли, у свом народу доживљавали су бројна малтретирања, хапшења и злостављања, но, све су то уз Божију помоћ претрпели не бојећи се искушења која су наилазила на њих – чак ни мученичког страдања “ – подсјетио је прота у својој беседи, додавши да је Петар први са Св. Апостолом Андрејом, пошао за Христом.

И на позив: ,, Хајдете са мном и учинићу вас ловцима људи !“ – оставише своје мреже и пођоше за Господом.

“Петар је био рибар, човек из народа, нешколован и брз на језику и дјелу … пламеног карактера – као такав, читав његов живот био је саткан из контрадикције !“ – казао је отац Милета.

На питање Христово: ,, Шта кажу људи, ко сам ја ? !“ Он одговара: ,, Ти си Христос, Син Бога Живога !“

Због тога бива похваљен од Исуса, који му говори: ,, Ти си Петар и на овоме камену сазидаћу Цркву своју! “

Прота је подсјетио да је петар на Педесетници, неустрашиво проповиједао Христову науку, затим отишао у свијет, призивао народ Христу и просвећивао их Јеванђељем, додавши на крају, да је за време гоњења хришћана, мученички пострадао за Христа 67.г.н.е.

“Друга личност коју данас прослављамо је Св. Апостол Павле, првобитни Савле, који је будући окорели непријатељ хришћана а затим као Павле, чудесним преумљењем у Дамаску, највећи проповедник Христа.“

Отац је подсетио да је овај Апостол проповиједајући, на толике невоље наилазио да је сам говорио: ,, Више сам боја поднио, више сам пута био у тамници, много пута долазио до смртнога страха, од Јевреја примио сам 5 пута мање 41 ударац, три пута сам био шибан, једном су камење бацали на мене, три пута се лађа на којој сам био – разбијала… !“ –  док није мученички завршио свој живот у Риму 67.г.

С тога, Црква – Петрову чврстину духа и Павлов разум, с правом назива – стубовима Цркве Христове !

“Прослављајући их данас – упућујемо им топлу молитву, Свети Првоврховни Петре и Павле, молите Бога за нас ! “ – поручио је началствујући свештенослужитељ, у својој бесед на Петровдан, у подгоричко храму.

Сви они који су постили Апостолски пост и припремили се за Свету тајну причешћа – приступили су Светој Чаши.

Затим су свештенослужитељи овог Светог храма, приступили ломљењу и благосиљању славских колача данашњим свечарима.

Заједничарење је настављено у Светогеоргијевском Дому уз пригодно послужење – за који су се потрудиле парохијанке, овог Светог храма.

DSC00006 (3)

Елза Бибић
Видео: Дарко Радуновић