Jul 2019 Petrovdanska Litija U Bijelom Polju 1

Petrovdanska litija ulicama Bijelog Polja

Ime: 13. 07. 2019 Petrovdanska litija Bijelo Polje; Opis: Petrovdanska litija ulicama Bijelog Polja Tip: audio/mpeg

Tradicionalna Petrovdanska litija krenula je od 18 časova od crkve Svetih apostola Petra i Pavla, a vjernici su noseći ikone uz molitvu, hodali do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu. Litiju su predvodili episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije i raško- prizrenski Teodosije, sa brojnim sveštenstvom i monaštvom.

Kolona vjernika krenula je od crkve svetih apostola Petra i Pavla u 18 časova, ulicama grada do crkve svetog Nikolaja Mirlikijskog u Nikoljcu, a zaustavljana je na više gradskih raskršća i na centralnom trgu, odakle su upućivani blagoslovi i molitve za napredak Bijelog Polja.

Čestitajući praznik zaštitnika grada, svetih apostola Petra  i Pavla, vladika Joanikije je kazao da nas oni pred licem i prestolom Božjim zastupaju svojim molitvama.

Jul 2019 Petrovdanska Litija U Bijelom Polju 4“I  od boga sa neba, pokrivajući nas svojim molitvenim pokrovom nispošilju nam blagodat, jačaju vjeru u srcima našim, ljubav i sve vrline. Danas cijela pravoslavna vaseljena se sabira oko imena Božijega i oko imena svetih apostola i ispunjuje se drevno proroštvo da će svi narodi prići domu Božjem. A sve narode u vaseljeni privode Hristu Gospodu u dom Božji sveti apostoli Petar i Pavle”, besjedio je vladika Joanikije.

On je zablagodario Preosvećenim Episkopima mileševskom G. Atanasiju i raško-prizrenskom G. Teodosiju, koji su, na ovaj veliki praznik, došli da učestvuju u sveštenom hodu kroz Bijelo Polje.

„Hvala Vladici Atanasiju, koji nam donosi svoju ljubav, blagoslov od groba Svetog Save, manastira Mileševe i svoje Episkopije, ljubav sveštenstva i naroda. Iako smo dvije Eparhije, ali smo jedno u Hristu Gospodu i braća, to je potvrdio naš dragi Vladika Atanasije, njegovo sveštenstvo i narod, koji su nam došli da zajedno učinimo ovaj svešteni hod kroz Bijelo Polje i da zajedno primimo blagoslov Svetih prvovrhovnih apostola Petra i Pavla“.

„Posebno blagodarimo našem bratu u Hristu, Vladici Teodosiju, koji nam donosi svoju ljubav sa mučeničkog Kosova i Metohije od raspetih, ali slavnih i velikih, sveopštih srpskih svetinja. Vidimo, kako je teško Vladici Teodosiju, njegovom sveštenstvu, monaštvu i narodu, ali oni sve podnose hristoliko, noseći svoj krst, ne žaleći se, ne ropćući, nego u slavu Božju. Sa njihovih lica, u ovim najtežim vremenima, sija radost svete pravoslavne vjere i duboki optimizam, jer, ostajući vjerni Krstu Hristovom, njih krijepi sila Časnog i životvornog Krsta i slava Vaskrsenja Hristovog ih obasjava. Naš Preosvećeni vladika Teodosije stoji kao stub i sabira svoj narod oko prestola Božjeg, s njim zajedno njegovo sveštenstvo“, kazao je Episkop Joanikije.

Na srdačnoj, bratskoj dobrodošici zahvalio je Preosvećeni Episkop Teodosije, koji je čestitao praznik Svetih apostola Petra i Pavla, prenoseći blagoslov i ljubav mučeničkog Kosova i Metohije.

„Šta nam poručuju današnji praznik i vrhovni apostoli Hristovi, Sveti učenici Božji propovjedatelji? Ono što je Crkva, stalno, upućivala vernima – da imamo, na prvom mestu, veru u Raspetog i Vaskrslog Hrista Gospoda našeg, da imamo nadu u Gospodu i da imamo ljubav, koju pokazujemo, najprije, prema Bogu, Crkvi i svetinjama, a onda i jedni prema drugima. To je ono što mi prinosimo Bogu i rodu svome, a sve ostalo je od Boga. Tako su apostoli Petar i Pavle, prvi ribar, neuk i strašljiv, dok nije primio Duha Svetog, silu Božju, a drugi, budući učen, ali gonitelj Crkve, takođe, primio silu Božju. Postali su prvovrhovni apostoli i oni su pohodili vaseljenu, ne oružjem, ne zemaljskim, već rečju Božjom“, besjedio je Vladika Teodosije.

Svi mi, dodao je Vladika, koji živimo na prostorima gde su živeli naši preci, u vremenu, koje nimalo nije lako da opstanemo na putu Božjem, uzdamo se, upravo, u silu i blagodat Božju.

„I mi, danas, treba da budemo kao apostoli Petar i Pavle, da se više uzdamo u Boga i silu Njegovu, da nas to održi, da nas Gospod ohrabri da ispovedamo istinu i pravdu Njegovu, a On nas neće ostaviti, iako u iskušenjima, nevoljama, često, u opasnostima. Gospod je rekao da će biti s nama u sve dane“, poučavao je Vladika.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji, danas, na tim prostorima, živi, po riječima Preosvećenog Episkopa, vjerom i nadom, kao što su to činili njihovi preci, sa vjerom da ih Gospod neće ostaviti, da će pomoći, a sa nadom da će opstati i da će doći bolja vremena.

„Da će doći one generacije, naši potomci, koji će biti bolji od nas i kojima će Gospod dati da učine ono što mi danas, možda, nismo u stanju ili ne možemo da činimo. Sa tom verom i nadom opstajemo, zajedno sa našim svetinjama, našim svetiteljima“, kazao je Njegovo Preosveštenstvo vladika Teodosije, podsjetivši da Sveti kralj Stefan Dečanski nije napuštao Svete Dečane, ni u Prvom svjetskom ratu, kada je narod bježao sa tih prostora, pa su se Srbi vratili ne, kako je kazao, silom zemaljskom i našim snagama, nego našom vjerom, a silom i voljom Božjom.

„Tako mi danas opstajemo kako na Kosovu i Metohiji, tako opstaju pravoslavni hrišćani i ovde u Crnoj Gori, i u Raškoj oblasti i svuda. Nije lako, jer Gospod je rekao: Ako su mene gonili, i vas će goniti; naše je da ispovedamo veru u Gospoda, da zastupamo istinu i pravdu Božju, a ostalo je sve Božje, On će dati ono što nam je potrebno za spasenje, na prvom mestu“, poručio je Episkop raško-prizrenski Teodosije.

Jul 2019 Petrovdanska Litija U Bijelom Polju 3U ime Crkvene opštine Bijelo Polje tradicionalno Petrovdansko sabranje pozdravio je Ranko Damjanović, predsjednik. On je naveo da je u Bijelom Polju, na svečan i veličanstven način, proslavljen veliki jubilej 800 godina autokefalnosti naše svete Crkve i 800 godina postojanja Episkopije budimljansko-nikšićke.

„Međutim, moramo da se sjetimo i jubileja, koji su nastali za našeg života, a ove godine se navršava 20 godina episkopske službe našeg Vladike Joanikija. Svi znamo kako je ova Eparhija rasla pod njegovim rukovođenjem. Na teritoriji naše Opštine `90.-ih godina smo imali svega pet crkava u kojima se moglo služiti“.

„Danas, blagoslovom i trudom Preosvećenog Episkopa Joanikija, i našim zajedno s njim, imamo 28 crkava, sedam parohijskih domova i konaka, imamo veliku duhovnu aktivnost, poznate su naše akademije i litije, pomažemo narod. Dosad smo pomogli da se obnovi i napravi 13 kuća, otvorili smo i Narodnu kuhinju za gladne. Zato je Crkvena opština Bijelo Polje odlučila da, na ovaj veliki i sveti dan, u ime svih nas, Vladici Joanikiju uruči na dar panagiju i krst. Na toj panagiji se nalazi ikona Majke Božje, sa željom da čuva našeg Vladiku i da se on moli za nas Majci Božjoj“, kazao je Damjanović.

Darove je Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju uručio protojerej-stavrofor Darko Pejić, arhijerejski namjesnik bjelopoljski.

Izvor: http://www.eparhija.me